Theater / Voorstelling

Verfrissende jongerenvoorstelling van ontluikend nieuw dansgezelschap

recensie: Agressivo

Dat is weer eens wat anders, een dansvoorstelling in een Stand-up Comedy theater. Onder het mom ‘het kan allemaal anders’ heeft het gelegenheidschoreografenduo Bora Sirin en Noelle Mos met subsidies van het Amsterdamse Fonds voor de Kunsten (AFK) een eigenzinnige, vooral op jongeren gerichte dansvoorstelling gemaakt: Agressivo. Naast het Hilton Hotel in Amsterdam, in het Toomler theater, waar het er van binnen meer uitziet als een jeugdsoos, dan als goed geëquipeerd theater.

Er is een minuscuul podiumpje, waar de vijf dansers, twee jongens en drie meisjes, moeten optreden. En het gaat ze verassend goed af in deze kleine ruimte. De dansers hebben allen een musical- of jazzdansachtergrond en ruime theaterervaring. En dat is goed terug te zien in de mix van improvisatie, theater, ‘raar’ doen, sketches, dans, video en live zang met lekkere dance– en deephouse-muziek als achtergrond (iets waar andere moderne dansgezelschappen nog een voorbeeld aan kunnen nemen). Jammer dat de muziekmix abrupte overgangen kent, wat overgangen naar andere scènes soms warrig maakt en het tempo eruit haalt.

Quizzen, aanrandingen, rennen door het bos, flirten en dans

~

Centraal in de voorstelling staat een groot projectiescherm met daarop het tafereel van een bos geprojecteerd. Voor het scherm, op het podium, zien we ontmoetingsrituelen tussen pubers, een quiz, flirten in de discotheek dat ontaard in aanranding in het bos, een meisje in sexy jurk dat natgedoucht en daarna getroost wordt, pubers die weer tot elkaar komen, haantjesgedrag, ruzies en een box-worstelwedstrijd. Genoeg te lachen en veel hilariteit met de juiste dosis liefde, elkaar belachelijk maken, saamhorigheid, druk doen, herrie en dansmuziek. De projectie van het bos wordt als rode draad gebruikt om scènes aan elkaar te koppelen en af te laten lopen. Dansers lopen aan het einde van scènes het podium af, het bos en projectiescherm ‘in’ (!) en zorgen daar voor een climax die de scène afsluit.

De getoonde dans is een mix van jazzdans, improvisatie en pop. Er zijn zowel eigenzinnige fysieke duetten als groepsstukken en individuele dans. De dansers zijn niet groots, maar wel aansprekend. De mooie wilde meisjes Amber van Hardeveld en Yaala Szomoru, de goede danseres Noelle Mos, de grote neger Lucien Deny die verassend goed beweegt voor zijn postuur en de mooie jongen Bora Sirin.

Lekkere opstap naar moeilijker moderne dans

~

Een dansvoorstelling voor jongeren is bijzonder. Behalve Wies Bloemen van Dansgroep Aya en de KISS moves is er bijna niemand in Nederland die zich specifiek op jongeren (pubers) richt. En dat is jammer, want dat is wel de groep die zometeen naar de dansopleiding gaat of als publiek klaargestoomd moet worden voor de ‘echte’, moeilijker dansvoorstellingen. Overigens is Agressivo ook een prima voorstelling voor volwassenen. Zeker voor degenen die niet zo snel naar een echt moderne dansvoorstelling gaan is het een mooie opmaat naar het wat serieuzere werk.

Agressivo is een leuke, interactieve, niet al te serieuze combi met snelle doorloop van dans, sketches en andere disciplines.

Agressivo is nog t/m 1 juni te zien in het Theater Toomler.

Reageer op dit artikel