8WEEKLY

Lekker gamen op het platteland

Artikel: The Sims: Er op uit!

De Sims behoeven eigenlijk geen enkele introductie meer. De kleine interactieve computermannetjes en -vrouwtjes behoren de laatste vijf jaar tot de meest verkochte gamefranchise van de wereld. De Italiaanse loodgieter van Nintendo, het blauwe stekelvarkentje van Sega en de voetballers van FIFA, allemaal zijn ze geklopt door iets wat door velen niet eens echt als een game gezien wordt. Eerst veroverden ze de PC, vervolgens de consoles, en nu is de GBA aan de beurt.

~

De GBA heeft inmiddels een paar wonderlijke adaptaties van games achter de rug. Vers in het geheugen liggen nog de consoleklassiekers zoals Driver 2, Tomb Raider, Crazy Taxi, Mortal Kombat DA en Colin McRae2. Zeer binnenkort zullen GTA en Max Payne volgen. Dit overzetten naar het kleine schermpje gaat natuurlijk niet zomaar: meestal moet men het perspectief van de game flink onderhanden nemen. Vaak levert dit een pseudo-3D-gameomgeving op zoals we bijvoorbeeld zagen in Tomb Raider. En ook voor The Sims werd deze oplossing gebruikt.

Bij oom op het platteland

In deze game gaat jouw karakter eens vakantie vieren bij zijn oom op het platteland. Nadat je een babbeltje met oom hebt gemaakt, laat je de goede man zien dat je je prima kunt redden in je eentje. Oom vindt dat helemaal te gek, en al gauw mag je de zolder boven zijn ouwe schuur als je eerste huisje beschouwen. Achter de boerderij vind je een oude bank, een vies bed en kapotte dingen zoals een koelkast en een TV. Een beetje repareren, en je zoldertje is ingericht. Het simmen kan beginnen.

Sociabel

Op de PC was The Sims een soort levenssimulator. Je moest zorgen dat je mannetje op tijd naar bed ging, zich regelmatig waste, sociale contacten onderhield en ook nog eens carrière maakte. In de GBA-variant is deze game meer een soort RPG. Naast het onderhouden van sociale contacten moet je ook diverse mini-quests uitvoeren om verder te komen in deze game. Geheel tegen de Simtraditie in is deze game namelijk uit te spelen. De opdrachten zijn in het begin vrij makkelijk, maar worden al snel moeilijker.

Geld stinkt niet

Om aan geld te komen kun je de mini-quests tot een goed einde brengen, maar je kunt ook meedoen met diverse minigames! Zo betaalt je oom je regelmatig een lieve smak geld als je zijn gras maait. Hoe beter je dit doet, hoe meer je verdient. Maai je echter de bloemetjes aan gort, dan kan het je ook weer geld kosten. Er zijn een flink aantal van dit soort kleine spelletjes die de nodige variatie aan het basisspel toevoegen. Ook kun je geld verdienen door af en toe een voorwerp voor iemand weg te brengen naar een ander personage in de game.

Conclusie

The Sims ziet er niet alleen prima uit op de GBA, het speelt ook nog eens ontzettend makkelijk. Zelfs de Nederlandse vertaling stoort niet heel erg, en dat zien we bij games zelden. Ik had niet verwacht dat The Sims op de GBA iets had kunnen worden. Gelukkig had men de moed om voor de GBA iets aparts te doen met het spel, en zo de gameplay succesvol aan te passen naar het kleine schermpje. The Sims is een game die je eigenlijk gewoon verplicht bij je GBA moet hebben: fris, gezellig en absoluut zeer verslavend.