8WEEKLY

The Lord of the Rings: The Two Towers

Artikel: The Lord of the Rings: The Two Towers

.

Filmspelletjes

~

Begin jaren 80 probeerde Atari de langzaam teruglopende verkopen te trotseren door de exclusieve rechten op de film E.T. te kopen. Met E.T. alleen verkrijgbaar voor de VCS2600 zou men de concurrentie wel voorblijven. Het spel bleek echter een bittere tegenvaller. Met had veel aan de licentie besteed, maar weinig geïnvesteerd in een goed spel. Door de jaren heen bleef dit lot de diverse film games achtervolgen. Dure licentie, mooie beelden, saaie gameplay. Dat wilde EA wel eens even anders doen.

Net echt

Ten eerste haalt EA het uiterste uit de mogelijkheden van de licentie. Alle grote namen uit de film verleenden hun medewerking, en zo kan het dat de karakters in het spel de zelfde stemmen hebben als in de film. Verder zijn er prachtige scènes uit de film overgezet in het spel. Tijdens zo’n scène switchen de filmbeelden langzaam naar 3D animatie. Zo lijkt het net alsof je echt een rol in de film speelt. Dit geeft een spel gebaseerd op een film een belangrijke meerwaarde.

Orkje slachten

~

Het spel zelf is qua gameplay tamelijk eenvoudig. Je bestuurt een figuurtje dat zich met veel geweld een pad door de wereld van Middenaarde moet hakken. Golven van orks en ander addergebroed zal je proberen een kopje kleiner te maken. Level voor level werk je het verhaal van The Fellowship en The Two Towers af. Je begint in level één als Isildur, die na een groots gevecht met de troeppen van Sauron de ring te pakken krijgt. Dan volgt weer een stukje film, om dan over te gaan in het volgende level. Hier moet Aragorn een gevecht leveren met de Nazgùl, de ringgeesten. Hierna volgen Moria en de vele andere prachtige locaties die het spel rijk is.

Bijlen en pijlen

Tussendoor kan de speler kiezen wie hij bestuurt. Legolas de Elf is snel en kan makkelijk schieten met pijl en boog. Gimli de dwerg is sterk en onverzettelijk, en gaat gewapend met een imponerende bijl. Elk figuur heeft zo zijn eigen voordelen en special moves. Na elk level krijgt de speler punten, waar men weer nieuwe aanvallen kan kopen. Deze aanvallen zullen verderop zeker nodig zijn om het spel tot een goed einde te brengen.

Secrets

Beeld en geluid zijn een ware lust voor het oog. Alle levels zien er werkelijk prachtig uit, en de muziek is uiterst sfeervol. De liefhebbers van de film kunnen hier hun hart ophalen, want alle locaties zijn ook in de film te bezichtigen. Door een level te halen kan men diverse secrets vrijspelen. Dit zijn vaak filmpjes over het maken van het spel, en interviews met acteurs. Dit maakt de connectie tussen spel en film helemaal compleet. Erg grappig om te zien is hoe de diverse acteurs de stemmetjes voor hun game-karakters inspreken.

Conclusie

EA verdient een absolute pluim voor de filmadaptie. De fans van de LotR-films krijgen met dit spel zeer zeker waar voor hun geld. De gameplay had misschien iets dieper gekund, veel meer dan hakken, lopen en schieten is er vaak niet te doen. Maar als hak-en-slaspel is LotR een absolute topper, en in combinatie met de prachtige verzorging een prima aanschaf.