8WEEKLY

Zwaar trainingsschema

Artikel: Pro Evolution Soccer 3

Pro Evolution Soccer 2 was volgens vele die hard gamers hét voetbalspel van vorig jaar. De concurrent FIFA was niet realistisch genoeg, terwijl PES2 de ultieme voetbalervaring zou bieden. Zelf was ik toch meer FIFA-fan, puur omdat deze game wat overzichtelijker, gebruiksvriendelijker en toegankelijker was voor mensen die niet 24 uur per dag gamen. Tenslotte wil je ook wel eens een potje spelen tegen een vriend, en bij PES2 was de drempel voor newbies gewoon te hoog.

~

In PES3 heeft men getracht het één en ander voor de ‘gewone’ gamers onder ons wat toegankelijker te maken. De trainingmodus is verbeterd. Niet alleen kun je hier de nodige vaardigheden en trucjes leren, maar ook PES-jes verdienen: punten waarmee je allerhande items kunt unlocken in de game. Om die PES-jes te verdienen moet je natuurlijk de diverse trainingsoefeningen met goed gevolg afleggen. Om PES3 in de vingers te krijgen is training onontbeerlijk. Anders dan FIFA beschikken de spelers over moves die tot in perfectie moeten worden uitgevoerd, anders gaat het mis en staat je speler mooi voor schut. Dit zorgt er voor dat Pro Evolution Soccer 3 over een zeer laag ‘pick-up-and-play’ gehalte beschikt.

Kaarten

~

Het voetbalgedeelte is prima, als je het spel eenmaal in de vingers hebt. Net als in het echt kun je het spel beïnvloeden door een enorm offensief aan te zwengelen, of als een broedende kip je voorsprong te gaan verdedigen. Bij FIFA vervalt het spel nog wel eens in herhalende aanvalspatronen, terwijl de mogelijkheden bij PES3 groter zijn. Er lijden dus nu meer wegen naar Rome. Wel is het uiterst moeilijk om een speler de bal af te pakken. Tackles moeten zeer precies worden ingezet, anders schop je zomaar een speler omver en heb je weer een gele kaart te pakken. Want wat kaarten betreft zijn de scheidsrechters in PES3 niet kinderachtig.

Licenties

PES2 moest het qua licenties, beeld en geluid afleggen tegen FIFA, en ook met PES3 is dat niet anders. De landenteams zijn redelijk in orde, maar er zijn echt veel te weinig clubteams in het spel aanwezig. En bovendien zijn de meeste ook nog enorme verbasteringen van bestaande clubteams. PSV en Ajax zijn terug te vinden onder vreemdsoortige fantasienamen, terwijl Feyenoord wel gewoon te spelen valt onder haar echte naam. Normaal gaan verbasteringen van spelersnamen vaak niet verder dan het veranderen van een paar klinkers, maar nu heeft men zich wel heel erg lopen uitsloven. Dat wordt dus weer klussen met de (zeer uitgebreide) editor.

Masters league

PES3 beschikt over een ‘Masters league’ waarin de die hards zich pas echt kunnen onderscheiden. Naast gewoon voetballen moet je hier de taken van een manager op je nemen, en je actief met spelersaan- en verkoop gaan bezighouden. Goede resultaten zorgen ervoor dat spelers wel oren hebben naar een positie in jouw team. Met mindere resultaten kun je je positie op zowel de ranglijst als de transfermarkt echter verspelen. Dit geeft het spelen van PES3 weer een extra dimensie, en het is een optie die eigenlijk gewoon in alle voetbalgames zou moeten zitten: puntje voor Konami!

Conclusie

PES3 is een behoorlijke verbetering geworden ten opzichte van het eerste deel. De drempel voor newbies om aan dit spel te beginnen is wat lager geworden, mits hij eerst in zijn eentje gaat oefenen. Daar staat tegenover dat het spel nog steeds niet geschikt is als ‘buddy game’. Een geoefend speler slacht een nieuweling nog steeds met kinderlijk gemak af, en daardoor is het spel niet echt geschikt voor casual gamers die een avondje met zijn allen willen gamen. Ben je naar zo’n spel op zoek, hou het dan bij FIFA. Zoek je een spel waarbij je het onderste uit de kan moet halen, dan is PES3 wel wat voor jou.