8WEEKLY

NHL 2002

Artikel: NHL 2002

.

~

EA Sports komt zoals gewoonlijk rond het einde van het jaar weer met een hele rits van nieuwe sportgames op de markt. Zo ook dit jaar weer. In deze serie van EA beginnen we dan ook met NHL 2002.

NHL 2002 is een ijshockeygame. Voor de mensen die niet weten wat ijshockey inhoudt, zal ik het even kort uitleggen. IJshockey is een vorm van hockey dat op het ijs gespeeld wordt waarbij het niet echt uitmaakt hoe je de puck (de bal, alleen dan plat en hard) in het doel van de tegenstander krijgt. Dus als je onderweg iemand neerlegt is dat helemaal niet erg, tenzij je het gemeen doet. Maar ja, ik ben geen Amerikaan dus ik snap
ook niet waarom ik het dan verkeerd doe. Neerleggen is toch gewoon neerleggen?

Grafisch gezien is de game een meesterwerkje. Niet zozeer om alle detail dat overal inzit (en dat is al veel), maar meer vanwege de manier waarop de game “gepresenteerd” wordt. Het is namelijk net alsof je naar een wedstrijd op TV zit te kijken: de camera gaat langs het publiek in de korte pauzes, er komen allerlei statistieken onderin het beeld als er even niets te doen is, enzovoort.

~

Wat deze ervaring alleen maar beter maakt, is het sublieme commentaar dat je bij de wedstrijd krijgt. Waar de oude NHL‘s allemaal zo beperkt waren in het vocabulaire van de Play-by-Play commentary, is de nieuwe NHL een heel stuk uitgebreider. Ik heb nu al een heel seizoen achter de rug en de stemmen van die twee gasten vervelen me nog steeds niet. Ter vergelijking: bij NHL 2001 had ik het na vier wedstrijden al wel gehoord.

De gameplay is mede dankzij de presentatie van de game en de sterk verbeterde AI een heel stuk beter dan de oude NHL‘s. Dat mocht ook wel, want die kwamen inmiddels achteraan in de markt wat gameplay betreft. NHL 2002 heeft die achterstand ruimschoots ingehaald.

Graphics : 8,5
Sound : 9,5
Gameplay : 8
Houdbaarheid : 6

Overall : 8