Muziek / Concert

Nena rockt het ene oor in en het andere uit

recensie: Nena @ 013, Tilburg

Zwart geverfde haren, dikke oogmake-up en een leren jasje: popzangeres Nena is in de afgelopen dertig jaar getransformeerd van een energieke spring-in-‘t-veld naar… nou ja, een wat oudere energieke spring-in-‘t-veld. In de 013 in Tilburg bracht ze de favoriete liedjes van je tante Monique ten gehore, samen met een boel nieuw materiaal.

Of men daar echt op zit te wachten is natuurlijk maar de vraag, want Nena heeft al ruim 10 jaar geen hit meer gescoord. En de laatste keer dat ze dat deed, was omdat ze zo slim was een hitje uit 1985 te recyclen. Enfin, het is niet voor niets dat tante Monique elk jaar het familiefeest afsluit met een gigantische uitglijder op Nur Geträumt of Leuchtturm, en niet op Willst Du Mit Mir Gehn.

Energie

Ook op het podium weet de Duitse popzangeres maar moeilijk de aandacht bij haar latere werk te houden. Ze rockt het ene oor in en het andere uit. Dat moet wel aan de liedjes liggen, want aan haar energie ligt het in elk geval niet. Nena heeft een puike band om zich heen verzameld, zingt met gevoel en praat haar liedjes in een luchtig Denglisch aan elkaar. Halverwege het optreden zegt ze even spontaan iets te willen proberen, waarna ze een Duitse versie van Bob Dylans Blowin’ in the Wind bijeenzucht. Het klinkt impulsief en gemeend, maar de sfeer in de zaal is niet intiem genoeg om het nummer helemaal over te laten komen.

Nena’s oudere werk raakt zijn doel gelukkig wel. Met klassiekers als 99 Luftballons en Irgendwie, Irgendwo, Irgendwann (godzijdank in de originele versie) kan het natuurlijk moeilijk misgaan, maar ook het abstractere Satellittenstadt staat na 30 jaar nog steeds als een huis. Een hoogtepunt is ? (Fragezeichen), dat tante Monique helemaal van buiten kent en, zo blijkt, het gros van de 013 ook. Maar als de samenzang wegsterft, daalt het besef in: zoals Nena ze in de jaren ’80 maakte, zo maakt ze ze niet meer.

Powervrouwen

Teruggrijpen naar de plakkerige Nena-posters die je vader uit de Hitkrant knipte, is echter niet nodig. Het Kroatische Luminize bewijst in het voorprogramma dat de powervrouw ook in 2016 nog springlevend is. De catchy refreintjes van deze vier vrouwen bekoren de oren, maar ook de doven onder ons doen zichzelf een plezier deze schoonheden live te aanschouwen. Van lief en poppy tot stoer en rocky, Luminize weet het pubermeisjeshart van elke tante Monique te bekoren. Nena speelden ze in elk geval van het podium, dus misschien een aanrader voor op het volgende familiefeest?

Reageer op dit artikel