Muziek / Album

Versmelting in een smakelijke mix

recensie: Wouter Wierda - NEOBASH!

NEOBASH! is een project van Wouter Wierda waarin hij zowel saxofonist, componist als producer is. Funk, hiphop en jazz worden moeiteloos versmolten tot  een smakelijke mix.

Het is wel even schrikken als je het album Neobash! voor de eerste keer draait en niet van hiphop en rap houdt. Het eerste nummer heet dan wel ‘Neofunk’ maar het is eerder een funky hiphop-statement. Gelukkig tapt Wouter Wierda in het vervolg meer uit het funk- en jazzvaatje zodat het album in zijn geheel een stuk fijner in het gehoor ligt. NEOBASH! is een een cd waar je niet bij kunt stilzitten.

Allerminst clean
Wierda is samen met producer Jan van Wieringen (Caro Emerald) de drijvende kracht achter het collectief NEOBASH!. Samen met Danny Weijermans als sound designer, Ronald Kool op toetsen, Frank Burks op gitaar en Stijn van Beek op Uilleann Pipes heeft Wierda een bijzonder project gecreëerd. De saxofoonklanken van Wierda worden door middel van elektronica – ontwikkeld met Ernst Bonis – omgevormd tot gitaareffecten en synthesizerklanken. Toch klinkt de muziek op NEOBASH! ondanks al deze elektronica allerminst clean of gekunsteld. Na de hiphop/funk opener laat ‘Soulsnatcher’ de zeventiger jaren herleven met George Clinton als funkgrootheid, maar dan in een eigentijds jasje gestoken door beatsgoochelaar Jan van Wieringen.

Ontdekkingstocht
Het palet van referenties is groot. ‘Fitness’ lijkt wel van de groep Yello op ontdekkingstocht in soul- en funkland te zijn. Na de rap in de opening en de instrumentale werkjes daarna is er in ‘Grown Man’ eindelijk echt zang te horen. En ‘Hits’ heeft een bijzondere wending met de traktatie op een orkestrale funky invulling. ‘Funky Bash’ had een nummer van Prince kunnen zijn, gekoppeld aan een hedendaagse beat en een echt rockgitaargeluid. De ontdekkingsreis van NEOBASH! is nog niet ten einde. Het album is een muzikale reis die je zelf moet maken. De versnippering in verschillende stijlen pakt in werkelijkheid veel beter uit als één geheel dan op papier is te beschrijven. 

Live: 
17 mei Jazz in Juketown, ‘s Hertogenbosch
18 mei Jazz in Woerden, Woerden
14 juli Cross Culturefestival, Utrecht

8WEEKLY MediaPlayer

Reageer op dit artikel