Muziek / Album

Iets is duidelijk niet mis

recensie: Vox Von Braun - Something Ain't Wrong

.

Vox Von Braun is er weer zo een. Een Nederlandse band van doorgewinterde muzikanten die duidelijk doen wat ze kunnen en vooral doen wat ze leuk vinden. Hun debuut Something Ain’t Wrong is authentiek, volwassen en heeft meer inhoud dan je op het eerste gehoor zou verwachten. Iets is duidelijk niet mis.

~

Vox Von Braun tast diep in oude stijlen als indie, folk en grunge zoals ook dEUS dat doet. De zang en laidback-sfeer die daarbij horen, komen zeer goed tot hun recht door de subtiele manier waarop Something Ain’t Wrong is geproduceerd. De gangbare studiobehandeling, het oppompen van alle frequenties zodat het over elke knakenradio enigszins klinkt, heeft de band weerstaan. Daardoor reageert de plaat nog echt op de volumeknop, die je dan ook flink mag opendraaien. En zelfs dan geeft de muziek haar geheimen nog niet direct prijs en wordt je fantasie geprikkeld.

Thuiskomen

Als je ergens in het midden van de plaat begint met luisteren, ontloop je de meest vlotte vondsten die om logische redenen aan het begin zijn gezet. Je hoort een band die geheel op zijn gemak is, zonder de geldingsdrang die bij het openingssalvo nog voelbaar is. Die ontspannen houding past Vox Von Braun eigenlijk het beste.

Alsof de band gedurende het album thuiskomt van een dag werken en aan het einde van het derde nummer ‘When did you become so popular’ de voordeur achter zich sluit. Something Ain’t Wrong komt dan ook optimaal tot zijn recht met de schoenen uit en de koptelefoon op. Bij elke luisterbeurt verrast de plaat opnieuw. Na een kleine rustpauze in het midden wordt er een tandje bij geschakeld met ‘Lord of pesetas’ en ‘Julia’, waar de band zijn ongepoetste tanden laat zien. Invloeden van stonerrock en grunge komen langs, waarna het album definitief afremt en eindigt met een paar staaltjes subliem songschrijverschap.

Vox Von Braun verdient een pluim voor de durf waarmee zij de voorkeur geven aan verstopte weelde boven blinkend klatergoud. Als iets niet verkeerd is, hoef je het ook niet aan te prijzen. Het maakt dit debuut alleen maar sterker.

Reageer op dit artikel