Muziek / DVD

Een sprookje achter de piano

recensie: Tori Amos - Welcome To Sunny Florida

Lang, lang geleden in een land hier ver vandaan werd eens een heel bijzonder meisje geboren, dat over magische krachten beschikte… Dit klinkt als het begin van een sprookje, maar de waarheid zit er niet ver naast. Nou ja, lang geleden is zo’n veertig jaar terug en het land hier ver vandaan Amerika. Op 22 augustus 1963 werd daar Myra Ellen Amos geboren, die al op jonge leeftijd bijzonder muzikaal getalenteerd bleek. Tegenwoordig is ze beter bekend als Tori Amos en heeft ze de harten van menig muziekliefhebber betoverd.

~

Zoals elk sprookje heeft ook dit verhaal een nare kant. Tori verhuisde op 21-jarige leeftijd naar Los Angeles om een platencontract binnen te slepen, maar meer dan zeven jaar lang werd ze afgewezen. In 1992 debuteerde ze dan eindelijk met Little Earthquakes, een plaat vol extreem persoonlijke nummers, waarop ze onder meer zingt over de nacht dat ze verkracht werd. Inmiddels heeft ze al zeven volwaardige albums op haar naam staan en een geweldige live-reputatie opgebouwd. De dvd Welcome To Sunny Florida laat degenen die Tori Amos nog nooit live hebben meegemaakt, meeproeven van de magie die zij op het podium creëert.

Happy end

De dvd bevat een registratie van de laatste show van de Scarlet’s Walk-tour in West Palm Beach, Florida. Het concert wordt ingeleid met korte interviews en backstagebeelden. Dan betreedt Tori het podium en opent met A Sorta Fairytale. In de eerste paar nummers rekt de zangeres haar liedjes zo uit dat ze wat langdradig en saai klinken. De uitvoering van Crucify stelt zelfs teleur, gelukkig wordt dat goed gemaakt met het daaropvolgende Cornflake Girl. Hierna wordt alles beter en vanaf het B-kantje Take To The Sky kan het eigenlijk niet meer stuk. Vooral als drummer Matt Chamberlain en bassist Jon Evans het podium even verlaten, laat Amos haar sterkste kant zien. Zij en haar Bösendorfer toveren drie prachtige nummers tevoorschijn. De band keert terug en het blijft maar pareltjes regenen. Maar, al zijn de ‘vieze’ woordjes shit, fucker en cock weggedraaid, de uitvoering van Professional Widow overtreft alles. Jawel, ook dit sprookje heeft een happy end.

Verborgen schatten

Niet alleen voor het oor, maar ook voor het oog is deze registratie een lust. De extatische manier waarop Tori haar liedjes brengt is prachtig om te zien, om nog maar te zwijgen over haar jurk. Een minpuntje is dat tussen enkele nummers stukjes interview zijn geplakt, wat de spanning even vermindert. Gelukkig worden deze onderbrekingen beperkt gehouden. Verder wordt de dvd gevuld met interviews en fotomateriaal. Het interview met vader en moeder Amos is erg leuk, omdat het zo ontzettend aandoenlijk is. De mooiste extra is de bijgevoegde cd Scarlet’s Hidden Treasures, waar zes niet eerder uitgebrachte nummers op staan. De verborgen schatten zijn prachtige liedjes in ouderwetse Tori Amos-stijl. Genieten dus.