Muziek / Album

Een boeiende serie nulletjes en eentjes

recensie: ABC123

.

~

Liefhebbers van analoge muziek vinden electronische muziek vaak te digitaal, te zeer opgebouwd uit nulletjes en eentjes, gelijk aan robots en machines. Het staat redelijk ver af van de ‘gewone’ mens en de traditionele muziek. En als je, zoals in het geval van To Rococo Rot, dan ook nog een eerbetoon maakt aan een lettertype, dan distantieer je je wel heel erg van de ‘gewone’ popmuziek. Maar de Duitser heeft, sinds Kraftwerk, geen problemen met wat door velen elders wordt gezien als een schemergebied tussen instrumentale- en computermuziek.

The Amateur View

Zo ook Stefan Schneider uit Düsseldorf en de broertjes Robert en Ronald Lippok uit Berlijn, die samen To Rococo Rot vormen. Schneider heeft thuis, in de stad van Kraftwerk, al naam gemaakt met Kreidler en Ronald Lippok was druk bezig zijn project Tarwater. Zo nu en dan vormt To Rococo Rot de hoofdmoot in hun leven en dan ontstaat er iets moois, waarvan The Amateur View uit 1999 een goed voorbeeld is. Het is één van de mooiste minimale electronica-platen van de laatste tien jaar, een plaat waarbij alles op zijn plek valt. Schitterende, maar introverte beats, wonderschone bass- en melodielijntjes en alles heel subtiel gebracht en perfect uitgedacht.

ABC123 moet je niet zien in de lijn van platen die To Rococo Rot tot nu toe heeft gemaakt. Zie het, net als de vorig jaar verschenen EP- en B-kantjesverzamelaar Taken From Vinyl, eerder als een los tussendoortje. Het klinkt opener en het is in zekere zin spontaner dan het ‘normale’ werk. Er zijn in relatief weinig tijd – twintig minuten worden net niet gehaald – veel ideeën te vinden. Eigenlijk is het een verzameling aan richtingen, waarin Schneider en de broertjes Lippok over aan het nadenken zijn, maar waarover ze nog niet echt een uitgekristalliseerd idee hebben. Dat is natuurlijk niet erg, maar blijf ABC123, zoals de band zelf ook doet, dan wel beschouwen als een intermezzo en niet als een opvolger van Hotel Morgen uit 2004 – want daarvoor is de plaat te leeg. Al grijpen opener Freitag en het nummer Enigma behoorlijk de aandacht. Maar voor de rest haalt ABC123 het normale niveau van To Rococo Rot slechts met vlagen.