Muziek / Album

Gezegend nieuw jaar

recensie: The Welcome Wagon - Welcome to the Welcome Wagon

.

Een gospelplaat waar de ganse, al dan niet goddeloze, muziekgemeenschap al geruime tijd reikhalzend naar uitkijkt? Jazeker, dat kan. Want Welcome to the Welcome Wagon (of ook: The Sunday Sing-a-Long Brought to You By the Welcome Wagon) heeft een geheim wapen; haar producer heet namelijk Sufjan Stevens. U kent hem vast nog wel.

Van zijn plan om elk van de vijftig staten van Amerika te bezingen is na het alom bejubelde tweede hoofdstuk Illinois (2005) weinig meer vernomen, maar dat wil niet zeggen dat Stevens stilzit. Regelmatig komt zijn naam voorbij als gastmuzikant en ondertussen schudde hij ook het immense vijfdelige Christmas Album uit de mouw.

~

En nu duikt zijn naam dus op bij deze debuutplaat van een presbyteriaanse pastoor, Vito Aiuto, en diens vrouw Monique. Wie dacht dat Stevens slechts zijdelings bij dit project betrokken is geweest, raakt bij het horen van de eerste tonen snel van deze gedachte genezen, want de sound van The Welcome Wagon schurkt wel erg tegen die van haar producer aan. Sterker; deze folky liedjes met de nodige toeters en bellen hadden zo van zijn eigen hand kunnen komen. Allicht eerder een aanbeveling dan een kritiekpunt, maar opvallend is het wel. Want hoe ver reikt eigenlijk de invloed van Stevens? De hoofdrolspelers zwijgen hier tot dusver wijselijk over.

Opmerkelijk tussendoortje in dit zogenoemde gospelgeweld is ‘Half a Person’, een bijzonder geslaagde cover van The Smiths waarin de samenzang tussen het echtpaar tot in perfectie uitgevoerd wordt. Vooral de ingehouden, iele zang van Monique zorgt voor kippenvel. Benieuwd wat Morrissey er zelf van vindt…

Gelukzalig

Meestentijds echter zijn de teksten op Welcome to the Welcome Wagon van christelijke aard en vaak ook ietwat zoetsappig. Misschien niet geschikt voor iedereen, maar wie zich aan dat soort dingen niet snel stoort (of ze juist omarmt) vindt in dit project een unieke nieuwe band. Gospel is weer hip want The Welcome Wagon heeft een pareltje afgeleverd, goed voor een heerlijk gelukzalig gevoel. Je zou er subiet devoot christen van worden.

Reageer op dit artikel