Muziek / Album

Drie EP’s

recensie: The KGB, Battles & Novastrike

.

The KGB – Where Ever You Go, There You Are

(Kaiserlabel)

~

De Nederlandse underground heeft zich, al dan niet voor de gelegenheid, verenigd in The KGB. Zo zijn er rollen weggelegd voor Gijs Borstlap (onder andere Heroface en Cruiser) en Rob Klerkx (Supersub, Heroface en Cruiser), met een gastrol voor Tjeerd Bomhof (Voicst). De hoofdrol wordt opgeëist door Feverdream-voorman René van Lien. Het resultaat is een klein half uurtje indiepop met een groot gevoel voor spanning. En de spanningsboog wordt gedurende de plaat alleen maar strakker aangespannen, want het mooiste van de EP dient zich aan richting het einde, dat wordt ingezet met het opwindende Whatever. Het krijgt vervolg in het prachtige Evasive en daarna krijgt de luisteraar in Modern Serenade en One Day twee behoorlijk bloedstollende nummers te verduren. Dat the KGB een hoogstaand samenraapsel van Nederlandse indietoppers is mag na het horen van de EP Where Ever You Go, There You Are duidelijk zijn.
(Niek Hofstetter)

Battles – EP C / B EP

(Warp/Rough Trade)

~

Tijdens Motel Mozaïque speelde het uit New York afkomstige Battles zichzelf redelijk in de kijker van het Nederlandse publiek, waarbij ze de verwachting van vele mensen waarmaakten. De naam leeft in de wandelgangen, dat mag duidelijk zijn. Want met een selectie bestaande uit vier toppers uit de gewaardeerde muziekwereld, waarbij je moet denken aan namen als Don Caballero, Prefuse 73 en Helmet, moet er iets interessants aan de hand zijn. Voor wie nog steeds geen belletje gaat rinkelen: Battles maakt – het was een beetje te verwachten – lang uitgesponnen, maar complexe postrock met een belangrijke rol voor elektronica. Met titels als IPT2 of HI/LO verwachten ze veel van de luisteraar. Maar het publiek van Motel Mozaïque liep er warm voor en als vooraankondiging van het album dat komen gaat, hebben de mensen van Warp de twee reeds verschenen EP’s C en B samengevoegd in een mooi hoesje. Wat je krijgt is twee keer een half uur aan fantastische soundscapes in een soms moeilijk zittend jasje. Ook al komt het album snel, luister eerst naar EP C / B EP, want nummers als B+T en SZ2 zijn veel te mooi om niet gehoord te worden.
(Niek Hofstetter)

Novastrike – Apparatus

(eigen beheer)

~

Het zijn bepaald niet de minsten die dit jonge Haarlemse viertal heeft weten te strikken voor de productie van zijn eerste EP. Apparatus werd opgenomen in de Fieldwork Studio’s in Schoten (Belgie) en is geproduceerd door niemand minder dan Mike Butcher (Black Sabbath, Marvin Gaye). Het schijfje werd gemastered door Alan Ward (The Gathering, Urban Dance Squad, Lou Reed). Dan doe je dus duidelijk iets goed! De EP klokt een kleine 25 minuten en telt 5 energieke nummers die vanwege de melodieuze right-in-your-face riffs en de vette productie vooral doen denken aan bands als Placebo, Colour of Fire en A Perfect Circle (X’s and O’s). Tel daar de vrij hoge, ietwat theatrale stem van zanger/gitarist Jeroen Burghout bij op (een mix van emo en metal), voeg een theelepel postrock toe (intro van Heated Water), een scheutje progrock en je komt een aardig eind in de goede richting. Naar eigen zeggen zijn ze beinvloed door bands als Cave In, Biffy Clyro, At The Drive-in en Mogwai. Met name dankzij de sterke composities, goede instrumentbeheersing en karakteristieke zang zou Novastrike het wel eens ver kunnen gaan schoppen. Laat dat debuut maar komen, mannen!
(Lennard Dost)