Muziek / Album

Grappig, maar niet onderscheidend

recensie: The Futureheads - This is not the World

Springerig als The Jam, ritmisch als Franz Ferdinand, punky als de Buzzcocks, zo zou je The Futureheads in het kort wel kunnen duiden. Toch ontbreekt het ook op hun derde album weer aan composities die zich echt kunnen onderscheiden.

Toegegeven, opener ‘The Beginning of the Twist’ doet anders vermoeden. Een prachtig nummer dat zeer terecht tot tweede single (na ‘Broke Up the Time’, die ruim voorafgaand aan het album uitkwam) gebombardeerd is. Ook de derde pas uitgekomen single ‘Radio Heart’ is catchy en ‘Sale of the Century’ heeft een lekkere groove. Toch is het verder allemaal net te magertjes voor deze Engelse band, willen ze zich kunnen meten met bovengenoemde acts. ‘Walking Backwards’ is na een paar keer luisteren ronduit vervelend. ‘Think Tonight’ heeft wel een grappig onverwachts ritme maar is qua compositie een beetje inhoudsloos. ‘See What You Want’ is zwak en ‘Hard to Bear’ is…. Afijn, de titel zegt het al.

~

De band verklapt in de meegestuurde biografie dat This is not the World in drie zomerse weken opgenomen is in het Spaanse Andalusië. Na het titelloze debuut uit 2004 en News and Tributes (2006) had dit album de doorstoot naar het grote succes moeten worden. De band maakt het niet waar. Wellicht had die opnamestudio wat langer afgehuurd moeten worden. En dan niet in zonnige oorden maar juist in het regenachtige, troosteloze thuisoord Sunderland. Misschien was de juiste vechters-vibe dan wel ontstaan.

Eerlijk is eerlijk: vrolijk word je er echt wel van en een optreden van deze band zal zeker een feestje opleveren. Maar die echte euforie, die echte roes? Die duurt niet lang. Dit is grappige muziek, niet meer dan dat. En van zo’n predikaat moet je als band balen, want al zeer snel verlangen luisteraars dan naar dat duivelse debuutalbum van Franz Ferdinand, naar The Gift van The Jam, of naar Love Bites van The Buzzcocks.