Muziek / Album

Een veelomvattende verzameling

recensie: The Delgados – the Complete BBC Peel Sessions

Nog met de modder aan de handen van de drassige basis die The Delgados halverwege de jaren negentig middels platenfirma Chemikal Underground en hun eigen muziek onder de Glasgower scene legden, namen ze vorig jaar afscheid van hun publiek. Een groot gemis in het zich over Europa uitspreidende popland, zo werd het door velen ervaren. Maar als de koek op is, moet men stoppen. En de koek was op. Maar nu is er The Complete BBC Peel Sessions, om het af te leren. Een verzameling van zeven sessies die de heren en dame van The Delgados bij de BBC en bij wijlen John Peel opnamen. Een leuke toevoeging aan het rijke oeuvre van een belangrijke, maar altijd klein gebleven speler.

~

Het verhaal gaat terug naar 1995. Vier jonge Schotten – Emma Pollock, Alun Woodward, Stewart Henderson en Paul Savage – waren vooral geïnspireerd door stadgenoten the Pastels, formeerden een band en vernoemden zich naar de Spaanse wielergrootheid. Met de oprichting van hun eigen platenmaatschappij Chemikal Underground en hun eerste 7″ Monica Webster / Brand New Car lieten ze voor het eerst van zich horen. Maar met hun gedreven en rockende EP Lazerwalker en hun eerste plaat Domestiques speelden ze zich pas echt in de kijker en toerden door het gehele Verenigd Koninkrijk. Met een hoop ervaring en muzikale visies sloten ze zich op in de nu beroemde CAVA-studios in Glasgow. Daar werkten ze aan misschien wel een van de mooiste en interessantste platen die er aan het einde van de jaren negentig zijn gemaakt; Peloton. Het materiaal was rijk georkestreerd, bevatte vele schone melodielijnen en hier en daar vloog het flink uit de bocht.

Glasgow

Er is al vaker en vanuit verschillende hoeken over geschreven. The Delgados waren een voorbeeld van en voor de muziek die in de tweede helft van de jaren negentig uit Schotland kwam. Samen met Belle and Sebastian en Mogwai wisten ze Glasgow weer op de muzikale kaart te zetten. Daarnaast boden ze met Chemikal Underground allerlei bandjes de kans om zichzelf wereldkundig te maken. Met eigen platen en met Chemikal Underground-releases van bands als Arab Strap, Mogwai, Aereogramme, Radar Brothers, Mother and the Addicts, Malcolm Middleton en Bis werden er veel paragrafen aan het interessante hoofdstuk over de Glasgower scene toegevoegd. Maar het succes overschaduwde meerdere keren de band en ondanks de vele mooie nummers die nog zouden volgen, hadden ze het hoogtepunt met Peloton wel gehad.

De sessies

De kracht van Peloton schijnt ook door in de dubbelaar met de verzameling van de Peel sessies. Daarbij moet ik een kleine kanttekening plaatsen, want de eerste sessie is voor de Schotse radio opgenomen. De verzamelaar opent met wild indierockende songs als Lazerwalker en I’ve Only Just Started To Breathe en gaat dan over op de eerste sessie bij Peel, met nummers als 4th Channel en Under Canvas Under Wraps. De twee sessies die volgen staan, met nummers als Everything Goes Around The Water, Pull The Wires From The Wall en het fantastische Repeat Failure in het teken van Peloton. Daarnaast wordt er stilgestaan bij het nog zwaarder georkestreerde The Great Eastern en het poppy Universal Audio – het bombastische Hate wordt jammer genoeg buiten beschouwing gelaten. Ook wordt er een aantal covers gespeeld. ELO’s Mr. Blue Sky en Matthew and Son van Cat Stevens passen goed bij de band, maar ‘California oeber-ah-less‘ klinkt iets te vreemd uit de mond van Woodward. Net als de fascinerende traditional Parcel Of Roques staat het nummer van de Dead Kennedy’s wel erg ver van het repertoire van The Delgados.

Mooie toevoeging

~


The Complete BBC Peel Sessions
klinkt misschien als een makkelijke toevoeging aan het oeuvre, zo’n soort van postuum-album. Dit is sinds de dood van John Peel meerdere keren voorgekomen, deels voortkomend uit de golf die er vorig jaar in de lucht hing: “John Peel is dood, lang leve John Peel.” Peels dood was in ieder geval voor veel bands het startschot om hun Peel Sessions te verzamelen en uit te brengen. The Fall leent zich voor een mooi voorbeeld, met een vierdelige boxset. Maar deze dubbelplaat van The Delgados is een hele fijne verzamelaar, met belangwekkende sessies, waarin de band toont wat ze deden, wat ze mooi vonden en wat ze konden. En dat is mooi. Heel mooi. Lang leve The Delgados.