Muziek / Album

Indie-chansons van hoge kwaliteit

recensie: Sunset Rubdown - Shut Up I Am Dreaming

Kort geleden verscheen Plague Park van Handsome Furs, het project van Dan Broeckner, een van de twee leden van Wolf Parade. Over Handsome Furs zei Broeckner: “Eigenlijk is het gewoon Wolf Parade, maar dan zonder die gast die iedereen leuk vindt en zonder echte instrumenten.” Sunset Rubdown is een van de bands van die gast die iedereen leuk vindt: Spencer Krug. Shut Up I Am Dreaming is het tweede album van Krug en zijn secondanten.

Spencer Krug, ook nog eens actief in Frog Eyes en indie-supergroep Swan Lake, is de persoon die gekte bracht binnen Wolf Parade, met zijn op hol geslagen keyboards en overslaande stem. Een man van het grote gebaar, door zijn excentrieke teksten en theatrale voordracht. In tegenstelling tot het Sunset Rubdown-debuut Snake’s Got a Leg is er op dit album meer ‘echte’ instrumentatie te horen en klinkt het geheel niet als een verzameling demo’s. Dit komt vooral omdat er op deze plaat voor het eerst met een band gewerkt wordt. Wolf Parade liet een goede balans horen tussen het werk van Broeckner en Krug, bij Sunset Rubdown worden extremen opgezocht. Minder radiovriendelijk en tegelijkertijd avontuurlijker.

Dromerig

~


Bij Wolf Parade en Frog Eyes kenmerkt de bijdrage van Krug zich door het gejaagde karakter. Op Shut Up I Am Dreaming doet hij de albumtitel eer aan, door het geheel vrij kalm en loom te houden. De popmelodieën en harmonieën uit het straatje van The Beatles en The Beach Boys zijn nooit ver weg, zij het dat dit alles op een dromerige manier gebracht wordt. Toch is het niet over de gehele linie kalm en komt het theatrale karakter van de band in nummers als Swimming, met zijn zwaar aangezette pianopartij, weer naar boven drijven. Door het veelvuldige gebruik van accordeons en een driekwartsmaat kunnen de nummers omschreven worden als zonderlinge zeemansliederen, misschien zelfs als ‘indie-chansons’. De teksten lijken geschreven te zijn tijdens diepe psychoanalytische sessies. De sterke symboliek en zware abstractie geven diepere emoties een plek in teksten als:

“Put that snake in the oven cause I’m the other one.
I say, ‘How can you live so high in the mountains?’

‘It’s cool in the shade of the woodshed,’ babies say;
‘Can I stay awhile?’
She said, ‘No. How dare you live up so high in the mountains.’
‘I got chased by a hundred snakes in the morning. Got away from a hundred snakes in the night.'”

Toekomst

De kwaliteit van de nummers blijft hoog gedurende de gehele plaat. Sunset Rubdown bewijst een van die speciale, prikkelende bands te zijn die je niet uit het oog moet verliezen. Het is ongelofelijk hoe Spencer Krug de tijd weet te vinden om in een jaar mee te werken aan een drietal platen die allemaal van zulke hoge kwaliteit zijn. Zelfs in vergelijking met eerdere releases weet hij nog een stap voorwaarts te maken met Shut Up I Am Dreaming. Als er toch vergelijkingen gemaakt moeten worden; het werk van Krug zal de avontuurlijke muziekliefhebber meer bevrediging geven dan het conservatievere werk van Broeckners Handsome Furs. Het valt dan ook te bezien of Wolf Parade in de toekomst nog met een plaat zal komen, aangezien de beide heren het ook zonder elkaar prima kunnen redden.