Muziek / Album

Een dierbaar album

recensie: Richard van Bergen - Rootbag

Wat een geluk dat Rootbag van Richard van Bergen eindelijk verschenen is. Na een lange periode van echte blues in het leven van Van Bergen is het er toch van gekomen: een dierbaar album van hoge kwaliteit.

De blues in het leven van Richard van Bergen – de ontstaansgeschiedenis van Rootbag –  begon met het afbranden van de studio waar de opnames plaatsvonden, waarbij gelukkig niet de reeds vastgelegde delen verloren gingen. Het onverwachte overlijden van collega Dick Wagensveld kwam daar een paar maanden later nog eens bovenop.

Versneden blues


De band Richard van Bergen’s Rootbag startte in 2010 en oogstte toen al veel goede kritieken, wat leidde tot het doen van wat opnamesessies. Toen sloeg het noodlot toe, zoals dat misschien wel past bij een bluesband, maar wat wel een behoorlijke terugslag gaf op de activiteiten. Pas dit jaar besloot Van Bergen dat het album er toch moest komen. De opnames zijn te dierbaar en het materiaal te goed om voor eeuwig op de plank te blijven liggen. In studio Silvester werd met behulp van Mischa den Haring en Isa Azier de laatste hand gelegd aan het album. Het resultaat mag er zijn: de twaalf originals van de hand van Van Bergen knallen werkelijk de boxen uit. Van Bergen heeft met zijn maten het ruwste blueswerk van zijn carrière gemaakt. De Delta blues versneden met New Orleans grooves, soul en R&B is van een onstuitbaar temperament. Het spelplezier is letterlijk van de opnames af te luisteren.

Kwaliteiten


Vanaf de eerste minuut grijpt het album met ‘Nobody’ de luisteraar bij zowel de oren als het spreekwoordelijke nekvel en laat Van Bergen merken uit welk bluesvaatje er wordt getapt met Rootbag. De vuile handen die de hoes sieren staan model voor de vuile en ruige blues die het album vult. Over het algemeen ligt het tempo van het album hoog, maar middenin horen we de akoestische bas van Wagensveld het nummer ‘Od On Love’ inzetten: bijna een ballad. Aan het einde van het album horen we dit nummer nog even als reprise terugkomen in een jazzy uitvoering waar de blues doorheen schittert.

Waar Van Bergen als lid van bijvoorbeeld Shiner Twins al vaker schitterde en tal van andere muzikanten begeleidde, zoals Qeaux Qeaux Joans, maakt hij met Rootbag duidelijk ook solo voldoende kwaliteiten in huis te hebben. Laten we hopen dat het niet bij dit ene album blijft. Maar zelfs als er geen nieuwe opnames verschijnen, kunnen we volop genieten, want hij gaat het land doortrekken met Jody van Ooijen op drums en Roelof Klein op bas en achtergrondzang. Met het repertoire van Rootbag in de achterzak zullen dit vast en zeker schitterende ruwe belevingen zijn.

Live in Nederland:
 

Reageer op dit artikel