Muziek / DVD

Waarop Nick Olivieri weer lacht

recensie: Queens of the Stone Age - Over the Years and Through the Woods

Queens Of The Stone Age (QOTSA) is altijd in beweging. De ‘Queens’ banjeren met zevenmijlslaarzen door het hedendaagse muzieklandschap alsof de stoner helemaal niet ten dode is opgeschreven. Daarbij rommelt het onophoudelijk in deze band en zijn er constant gastoptredens en wisselingen in de bezetting. Hoewel zanger Josh Homme tijdens het concert op de live-dvd Over The Years And Through The Woods op de planken staat met onder meer Joey Castillo en Troy van Leeuwen, worden ook bijvoorbeeld Dave Grohl, Nick Olivieri, Mark Lanegan
en Chris Goss bedankt voor bewezen diensten.

~

Ook zien we een aantal van hen nog terug op deze dvd, zij het niet tijdens de hoofdmaaltijd: een volledig concert opgenomen in Brixton Academy in Londen waar de band een groot deel van de eigen ‘back catalogue’ laat horen. Wat begint met een achteloos gezongen This Lullaby in een steegje achteraf door een rokende en ronkende Homme, ontaardt al snel in wat je de rock ’n roll hemel zou kunnen noemen, waarin het versneld gespeelde Go With The Flow een aardige opmaat is voor wat komen gaat.

Caleidoscoop

Het concert in Brixton Academy is zeker het bekijken en beluisteren waard (eventueel op de bijgeleverde cd), maar door het overmatige gebruik van video-effecten – zelfs de caleidoscoop wordt van stal gehaald – krijg je nooit het gevoel zelf in de zaal te staan. Daarnaast was een concert met Grohl op drums natuurlijk net wat specialer geweest.

Aardig zijn de beelden die door het concert heen zijn gemixt. Horen we Homme op het podium zeggen dat het vorige optreden niet door kon gaan vanwege een ziekte, zien we hem een aantal frames verder in conclaaf met een dokter. Hierdoor wekt de concertregistratie soms de indruk van een concertdocumentaire, maar dit gegeven is niet genoeg uitgewerkt, waardoor deze ‘concertfilm’ (laten we het daar maar op houden dan) wat tussen wal en schip valt.

~

Rednecks

Het zijn juist de bonussen die deze dvd zo bijzonder maken. Nu smaken ze eens niet als mosterd na de maaltijd, maar eerder als een uitgebreid dessert. Dit keer hoeven we niet tevergeefs te wachten op het moment dat Grohl zijn opwachting maakt achter de drums, zoals op Lowlands helaas wel het geval was. Nee, met een klik op de knop schakel je door het rijke verleden van QOTSA en daarmee ook door de personele bezetting van de band.

Zien we in The Bronze nog een handvol rednecks een piepjonge Homme aangapen; even makkelijk zappen we door naar een vol stadion waarin Olivieri gewoon staat waar hij hoort te staan: naast zijn voormalige ‘beste vriend’ Josh. Tja, niet elke band heeft zo’n rijk arsenaal aan getalenteerde muzikanten in de gelederen gehad. QOTSA heeft dat wel, en buit dat gegeven op deze dvd optimaal uit. Dit bonusmateriaal maakt in het geval van Over The Years And Through The Woods het verschil tussen een goede en een hele goede dvd.

Mooie bonussen en een desalniettemin haarscherp weergegeven, strak gespeeld optreden, dat tot de aftiteling boeit. Wat er dan nog rest is het beeld van een op en top ontspannen Homme, die op zijn akoestische gitaar First It Giveth speelt. Naast hem zingt Olivieri hardop mee. Hij lacht.