Muziek / Concert

Klassieke muziek met een dj

recensie: Pieces of Tomorrow

.

Het Radio Filharmonisch Orkest verleidt op een doordeweekse donderdagavond – de vooravond van Vrijdag van Vredenburg – met een klassiek werk van het aanstaande concert (pieces of tomorrow) een jong lifestyle publiek, waarbij niet alleen geluisterd, maar ook gepraat en gedronken kan worden.

Concept
Op een donderdag, de openingsavond van deze experimentele happening, lokt de grote zaal met gedimde lichten, popmuziek en relaxte bankjes voor het podium de bezoekers naar binnen. Tivoli en Vredenburg zijn samen – tijd om de twee werelden hier elkaar hier te laten ontmoeten. Alles is vanavond anders dan de meesten van ons gewend zijn. Het begint al bij de prijs van de kaartjes: twaalf euro! Geen stilte in de zaal, geen vaste plaatsen en geen dresscode – zelfs voor de musici niet. De vaste vorm, die zo vaak jong publiek afschrikt, zou vandaag geen drempel mogen zijn.

Visuals
De avond begint zonder gehaast om 21.00 uur. Het voelt fijn om met een biertje in de hand op een sofa te ploffen en de drukke dag, die nu achter de rug is, op een andere manier samen te laten wegklinken. Nieuwsgierig en opgewekt zijn de jonge mensen die hier binnenlopen. Begrijpelijk, op het podium zorgt niemand minder dan dj St.Paul voor een gezellige sfeer. Op het grote scherm erachter wordt de muziek straks met visuals ondersteund, vertelt hij. Als het Radio Filharmonisch Orkest op het podium verschijnt, begint dj St.Paul ongedwongen met chef-dirigent Markus Stenz over Bruckner en zijn zevende symfonie te praten.

Hip
Al na het eerste deel is een enthousiast applaus te horen. Dj St.Paul en Stenz gebruiken deze onderbreking om met het publiek in contact te blijven. Na ieder deel wordt gezellig verder gepraat. Zo komen velen erachter dat slechts enkele (ongeveer 35%) van de bezoekers in de zaal ooit een klassiek concert hebben bezocht. Vlak voor het laatste deel worden mensen uit het publiek uitgenodigd om plaats te nemen tussen de orkestmusici op het podium. De vitale klankervaring van het voltallige orkest is hip en overweldigend. Het orkest werkt mee en overtuigt de luisteraars met zijn volle sound en een perfect samenspel tijdens deze bijzondere uitvoering. De wisselwerking van energie tussen de musici en de bezoekers werkt aan beide kanten stimulerend en verfrissend.

Het publiek heeft niet alleen het orkest en de organisatoren, maar ook vooral zichzelf verrast met een storm van applaus na afloop. Binnen een paar dagen na deze première is de aangekondigde tweede avond van ‘Pieces of Tomorrow’, die pas op 18 december plaatsvindt, al grotendeels uitverkocht.