Muziek / Album

Tienjarig bestaan Piano Magic gevierd met intrigerende zevende plaat

recensie: Piano Magic - Part Monster

~

In 1996 debuteert Piano Magic met de single Wrong French. Iets meer dan tien jaar later brengt de band hun zevende album uit. Part Monster is een sterk samenhangende plaat die tien intense nummers bevat en scherpe gitaarpartijen combineert met gevoelige en intense, verhalende ballades. De band rond zanger en muzikant Glen Johnson had zich geen beter feestje voor hun tienjarig bestaan kunnen wensen.

Het fijne van Part Monster is dat de plaat zich in geen enkel muzikaal hokje laat plaatsen, ook al is sinds de oprichting van de band steeds geprobeerd om plakkertjes als ambient pop en indierock op hun muziek te plaatsen. Maar deze bleven nooit lang zitten, omdat Piano Magic een meester is in muzikale vernieuwing: de band heeft geen vaste samenstelling en werkt altijd met veel verschillende muzikanten, zangers en zangeressen.

Melancholische ballads

~

De grote aanwinst voor het team van Johnson is in dit geval zangeres Angèle David-Guillou. Op het schitterende England’s always better (as you’re Pulling away) is het haar warme fluisterstem die tijdens het refrein bij de luisteraar kippenvel bewerkstelligt. De tegenstelling tussen de bittere tekst vol van maatschappijkritiek en onvrede en David-Guillou’s ronde stemgeluid is effectief en zorgt voor het wrange effect van het nummer. David-Guillou is op haar best in het nummer Soldier Song, waar ze het verhaal zingt van een soldaat die terugkomt van het front: “Sleep in the knowledge that England is brave, for each loss of breath is a life that you saved“. In een ballad in de traditie van Britse verhalenvertellers als Billy Bragg en Robb Johnson wordt de luisteraar meegezogen in de geschiedenis van de soldaat, die als metafoor dient voor kritiek op het Britse militaire systeem.

Melodieuze onrust

Glen Johnson zei ooit dat hij met zijn muziek graag de geschiedenis wil vangen, en dat is met Soldier Song, maar zeker ook met Incurable goed gelukt. De diep persoonlijke verhalen van deze nummers worden afgewisseld met liedjes die een algemener gevoel van onvrede en rusteloosheid laten horen, zoals Halfway Through, dat vertelt over het onbestemde gevoel dat iedereen tijdens het volwassen worden meemaakt: “Then I came of age, then I withdrew“.

Genieten

Natuurlijk zijn associaties tijdens het beluisteren van de plaat onvermijdelijk. Maar denkend aan de melodielijnen van New Order en de samenzang van Isobel Campbell en Mark Lanegan, zullen die associaties snel naar de achtergrond verdwijnen, omdat je het te druk hebt met genieten van de muziek. Piano Magic levert met Part Monster een van de beste platen af die tot nu toe in 2007 zijn verschenen. Magic indeed, Part Monster gaat in ieder geval het komende decennium niet vervelen.