Muziek / Album

The force is strong with this one

recensie: Nina Kinert - Red Leader Dream

Luke, Leia, X-Wing Fighters, Yoda en Darth Vader. Wat hebben zij met het nieuwe album van Nina Kinert te maken? Alles. De Zweedse singer/songwriter haalde voor haar album Red Leader Dream inspiratie uit de Star Wars-trilogie. Het resultaat: sciencefiction die zich op de planeet Tatooine afspeelt.

Het concept speelt zich af net na de laatste Star Wars-film, Return of the Jedi, uit 1983. Maakte componist John Williams voorheen de soundtracks, Kinert doet het alvast voor een denkbeeldige zevende film. Geen ‘Imperial March’, maar new age die bij vlagen aan Enya doet denken.

Een kinderdroom ging voor de Zweedse in vervulling toen ze eindelijk aan het project kon beginnen. Op twaalfjarige leeftijd lag Nina Kinert lange tijd in het ziekenhuis. Gekluisterd aan haar bed, zag ze George Lucas’ wereldberoemde saga vele malen aan zich voorbijtrekken. Jarenlang had ze de wens om ooit muziek voor Star Wars te componeren of zelf in een van de films te spelen.

Helemaal eigen

~


De Zweedse zangeres wilde daarom voor dit project helemaal ongeremd kunnen zijn; ze was niet alleen singer/songwriter maar ook producer en muzikant. Bovendien bracht ze het album uit op haar eigen label NinkinaRecordings. Voor dit project koos Kinert voor een ander geluid en liet ze haar bekende mix van country, pop, blues en folk varen.
 
Red Leader Dream
is doorspekt met synthesizers, orgels en percussie. Een groots geluid, dat je kunt verwachten bij sciencefiction: spacy new age, perfect als soundtrack. De stem van Kinert is daarbij zacht en breekbaar, bijna engelachtig. Toch zijn haar vocalen ook sterker dan ooit, waardoor de nummers avontuurlijker en dromeriger worden. Zoals in het nummer ‘My Girl’, waar haar stem krachtiger wordt naarmate de piano aanzwelt.

Droomwereld

Op Red Leader Dream wordt een droomwereld neergezet. Een wereld waar je zachtjes in meegevoerd wordt zoals in ‘Moonwalker’, ‘Tiger You’ en ‘Original Sin’, tracks met een bijna hypnotiserend geluid. Toch gaat het bij sommige nummers mis en komt er een soort slap jarentachtiggeluid voorbij. Zo maakt bijvoorbeeld het rustige ‘Wings’ niet veel indruk.

Dat Kinert fan is van Star Wars, is overduidelijk te horen op de plaat waar passie de boventoon voert. Het experiment van Nina Kinert zal bij fans van sciencefiction ongetwijfeld goed in de smaak vallen. De diehard fans zullen daarentegen aan de atmosfeer van het album moeten wennen. Het voorgaande album, Pets and Friends, liet immers veel meer een folkgeluid horen. Hoe dan ook, door te experimenteren zet de Zweedse schone een onverwachte en verrassende plaat neer. Misschien inspireert het George Lucas wel tot het maken van een nieuwe Star Wars-reeks.