Muziek / Album

Groots opgezet eerbetoon aan ondergewaardeerd literair genre

recensie: Natalie Merchant - Selections from Leave Your Sleep

.

Sinds ze in 2003 moeder werd van een dochtertje, is het behoorlijk stil geweest rond singer-songwriter

~


Wat de teksten met elkaar gemeen hebben, is dat ze allemaal een keurig rijmschema volgen en een duidelijk ritme hebben. Ook inhoudelijk zijn er overeenkomsten. De meeste gedichten hebben een vrolijk thema en zitten vol originele gedachtekronkels. Tegelijkertijd refereren ze aan minder luchtige emoties. Zo is daar bijvoorbeeld ‘The Peppery Man’ van Arthur Macy. Het nummer handelt over een driftig, ‘gepeperd’ mannetje:

He fretted, chafed, and boiled and fumed
With fiery rage he was consumed
And no one knew, when he was vexed
What in the world would happen next
Heigh ho, the Peppery Man

De vrolijke vorm biedt het kind een minder bedreigend perspectief op agressieve volwassenen. Zo zijn er veel liedjes waarin de angsten van het kind worden weggezongen. Doordat de gedichten goed in elkaar zitten en meerde lagen hebben, zijn ze ook voor een volwassen publiek de moeite waard.

Nostalgie

Dat de zangeres door deze teksten gegrepen werd en deze opnieuw aan een publiek wilde presenteren is goed te begrijpen. Maar hoe zit het met de muzikale uitvoering? Ieder nummer is in een eigen stijl uitgevoerd, met muzikanten die gewend zijn in die stijl te spelen. Zo komen Ierse folk, reggae, jazz, country en nog veel meer genres langs. Wat de boel muzikaal bijeen houdt, is de nostalgische en organische sfeer die de nummers uitademen.

~

Het is niet moeilijk Merchants inzet voor dit project te waarderen. Toch kampt Selections from Leave Your Sleep met een groot probleem. Dat is dat een duidelijke doelgroep voor dit album ontbreekt. Het loont de moeite om als volwassene dit album een paar keer aandachtig te beluisteren. De muzikale omlijsting vormt een prima achtergrond om, met het tekstboekje in de hand, de gedichten tot je te nemen. Wanneer dat eenmaal is gebeurd, biedt het materiaal echter weinig om die aandacht vast te houden. Daarvoor zijn de teksten toch te veel voor kinderen bedoeld en mist de muziek de donkere laag die in de teksten wel aanwezig is. Voor de meeste volwassenen zullen alleen nummers als ‘Nursery Rhyme of Innocence and Experience’ en ‘Spring and Fall: to a Young Child’ de moeite waard blijven.

Hernieuwde interesse

Moeten we Selections from Leave Your Sleep misschien zien als een album voor kinderen? In dat geval kunnen de Nederlandse kleutertjes lekker met hun poppen blijven spelen; voor wie het Engels niet machtig is, heeft Selections from Leave Your Sleep weinig te bieden. Het is echter ook de vraag of Engelstalige kinderen om deze plaat staan te trappelen. Daarvoor ligt er weer net iets te veel nadruk op de arrangementen en duren de instrumentale passages net iets te lang. Bovendien zullen de jongste luisteraars weinig raad weten met strofen als deze:

Margaret, are you grieving  
Over Goldenglove unleaving?
Leaves, like things of man, you
With your fresh thoughts care for, can you?
Ah! as the heart grows older
It will come to such sights colder

Wel kunnen we hopen dat dit project tot een hernieuwde interesse voor klassieke kinderrijmpjes zal leiden. Wellicht dat ook in Nederland weer eens verder gekeken zal worden dan het werk van Annie M.G. Schmidt.