Muziek / Album

De sprookjesachtige folkliedjes van Nancy Elizabeth

recensie: Nancy Elizabeth - Battle and Victory

.

Het gevaar voor singer-songwriters met folkrepertoire is dat de liedjes die ze maken soms dermate uitblinken in eenvoud dat deze niet echt opvallen, niet beklijven en dus wegvallen tussen legio andere liedjes. Op dit debuutalbum van de Britse zangeres en muzikante Nancy Elizabeth Cunliffe, dat gedeeltelijk in een verlaten zeventiende-eeuws landhuis in Wales werd opgenomen, is dit helaas ook het geval. Battle and Victory is een mengeling van simpele en vrij saaie folky popliedjes met twee of drie nummers die er enorm uitspringen.

Een van de nietszeggende liedjes op Battle and Victory is het titelnummer, tevens laatste nummer van het album. Hier ontbreken de bijzondere muziekinstrumenten die Nancy Elizabeth beheerst, zoals het Indiase harmonium waarvan het geluid lijkt op dat van een accordeon, en de bouzouki, een snaarinstrument dat lijkt op een luit. Battle and Victory is een gewoon singer-songwriterliedje, gewoon begeleid door een akoestische gitaar met een gewone zangeres, die gewoon zingt. Natuurlijk is het geen stelregel dat een folkliedje bijzondere instrumenten moet bevatten om goed uit de verf te komen (denk bijvoorbeeld aan St. Vincent en vooral Nerina Pallot), maar de stem en de tekst van Nancy Elizabeth houden dít nummer helaas niet overeind.

Een enkele uitzondering

~

Op Battle and Victory staan dertien liedjes en eigenlijk zijn dat er teveel om in een keer achter elkaar aandachtig te kunnen beluisteren. Daarvoor zijn de nummers simpelweg niet boeiend genoeg. Het openingsnummer I’m Like the Paper is een welkome afwisseling op het album, in de zin dat het een integer liedje is dat de juiste noot weet te raken. De mystieke en bijna new age-achtige melodieën van Nancy Elizabeth komen hier goed naar voren. De warme en dromerige stem van de 23-jarige artieste klinkt zeer aangenaam en het geluid van de tweeëntwintig snaren van de Keltische harp die ze bespeelt, in combinatie met de cello, zorgt voor een fragiel en mooi liedje. De ogenschijnlijke rust waarmee haar stem langzaam het refrein inzet staat in schril contrast met de woorden die ze zingt: “Everything is burning”. Welkom in de sprookjeswereld van Nancy Elizabeth.

Kruiden en specerijen

Het mooiste liedje van het album is Coriander. In dit nummer, dat op een zeer subtiele manier de klanken van harmonium, percussie, harp en hoorn combineert, bezingt Nancy Elizabeth haar geliefde die ze met allerlei kruiden en specerijen vergelijkt. Hier komt haar sprookjeswereld het meest tot leven. Bij de andere nummers is het alsof je van een afstandje luistert naar liedjes over een wereld die je niet echt kent. Bij Coriander zit je er echter middenin. Het nummer raakt je recht in je hart.

Battle and Victory bestaat voornamelijk uit achtergrondmuziek. De nummers zijn niet slecht, maar ook niet erg bijzonder. Nancy Elizabeth maakt rustige muziek om bij weg te dommelen, voor op de achtergrond als je een boek leest of als je in bed ligt en in slaap wilt vallen met kalmerende klanken.

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel