Muziek / Album

Aardig experiment

recensie: Lucky Fonz III - Hoe je honing maakt

.

~


Het album opent met ‘Wat ik zou zeggen als het kon’, waarin Lucky Fonz III zijn oma toezingt om haar uit te nodigen voor een show ‘…dat je het past / in je agenda’. Dit is een alleraardigst en schattig lied. De liedjes van Lucky Fonz III doen soms even denken aan Roosbeef, maar bij goede beluistering missen ze toch de kwinkslagen die Roos van Reebergen zo speciaal maken. De vergelijking komt nog een keer opzetten bij ‘Wat ook een ander zegt’, je zou zweren dat je Roosbeef hoort. Na raadpleging van het hoesje blijkt dat Janne Schra van Room Eleven, tegenwoordig Schradinova, haar stem leende aan dit liedje.

Waar komt dan toch die vergelijking vandaan? Het is de manier van zingen van zowel Lucky Fonz III als Janne Schra die heel dicht tegen die van Roosbeef aanligt. De liedjes van Lucky Fonz III zijn echter meer een soort verhaaltjes, wat dat betreft doet hij zijn naam als troubadour eer aan.

Het treurig gezongen ‘Hou je nog van mij?’ zal vele geliefden aanspreken. Hoewel de tekst van dit liedje niet altijd goed te volgen is, trekt het nummer de aandacht door het herkenbare refrein ‘Hou je nog van mij? Of is het voorbij?’ Dat zijn immers vragen die velen elkaar stellen.

Vermakelijk

Hoe je honing maakt is een aardig experiment van Lucky Fonz III. Binnen zijn oeuvre is het echter een van de minst geslaagde albums. De drie Engelstalige cd’s hadden Lucky Fonz III neergezet als een heel broze troubadour en met zijn meest toegankelijke werk A Family Like Yours leek er zelfs een breder publiek belangstelling te hebben voor de singer-songwriter. Vorig jaar stond hij nog op Noorderslag waar hij een groot publiek aan zich wist te binden, wat de opmaat was voor meer succes.

Het valt te betwijfelen of hij de aandacht die hij met zijn vorige werk heeft verworven kan vasthouden met deze cd. Dit album mist gewoonweg de broodnodige pakkende liedjes. Het lijkt wel of het Engels Lucky Fonz III toch beter past. Als we het moeten zien als een tussendoortje, dan is het alleraardigst, schattig en vermakelijk. Maar ook niet meer dan dat. Laten we dus maar hopen dat dit album inderdaad een tussendoortje is. Gelukkig liet Lucky Fonz III al weten dat hij zijn Engelse repertoire blijft zingen. Sterker nog: zijn album Life Is Short komt binnenkort in Amerika op de markt. Wij in Nederland moeten dus nog wel even wachten voor een opvolger in deze trant.

Live in Nederland:

18 september: De Spot, Middelburg
25 september: De Klos, Emmeloord
12 oktober: Paradiso, Amsterdam
14 november: De Kelder, Amersfoort
18 november: Patronaat, Haarlem
19 november: 013, Tilburg
26 november: Het Bolwerk, Sneek
08 december: Vera, Groningen
09 december: Hedon, Zwolle

Reageer op dit artikel