Muziek / Album

Eigenzinnig en origineel

recensie: Jeroen Kant - De lafaard kapitein

In het tv-programma ‘De beste singer-songwriter van Nederland’ valt Jeroen Kant op en misschien zelfs uit de boot. Meedoen en gehoord worden is voor hem dan ook belangrijker dan winnen.

~

Eigenwijs als Kant is met zijn weerbarstige teksten, heeft hij samen met Mathijs Leeuwis het alternatieve platenlabel Bastaard platen opgericht om hun muzikale uitingen de wereld in te slingeren. Het belooft een mooie toekomst voor dat label dat het motto draagt: “‘Als de grote labels niks willen en de kleine niks kunnen, dan doen we het toch gewoon zelf”‘. Want na het album van Leeuwis Het is al lang geleden – dat nog in eigen beheer verscheen – heeft nu de nieuwe cd van Jeroen Kant de primeur om op dit samenwerkingsverband te verschijnen.

Nu valt het kwartje wel
Jeroen Kant vond met zijn vorige album Goud of op je bek gaan onderdak bij het bijzondere Smoked Recordings label, dat een avond lang in de belangstelling stond tijdens de ‘Label nacht’ bij Grandcafé Meneer Frits in Eindhoven. Kant was daar de enige artiest die met zijn eigenzinnige liedjes in het Nederlands zong: een vreemde eend in de bijt. Hij viel op en uit de toon bij de rest van het nogal alternatief getinte muziekavontuur van die avond. Bij het beluisteren van het nieuwe werkje van Kant, De lafaard kapitein, komt onwillekeurig het beeld van die avond terug. Maar in tegenstelling tot dan valt in een vrije beluistering het kwartje nu wel de goede kant op. De recht-voor-zijn-raap-teksten van Kant zijn een pluspunt als je hem los van zijn vroegere collega-labelgenoten hoort.

Aangewakkerde fantasie
De vergelijkingen die gemaakt worden om Kant te typeren zijn niet mis: Dimitri van Toren en Boudewijn de Groot. Zijn liedjes zijn soms verhalen in een notendop, zoals het titelnummer ‘Grillig lastig listig nukkig’, ‘Halve zolenpad’ en ‘De haven van Rotterdam’, en soms uit het leven gegrepen. Heel af en toe klinkt er een bijzonder liefdesliedje als ‘Mijn mooiste mijn liefste mijn alles mijn bruid’. Een beeld dat hij op straat zag inspireerde hem tot het lied ‘Liza’, die in Scheveningen met een verrekijker over zee kijkt. Soms roept Kant vragen op of verbaast hij de luisteraar met zijn recht-door-zee-benadering van een onderwerp. Origineel is Kant zeker, al doet  zijn “He-Ho” even denken aan een bijna gelijkmatige melodielijn uit een Disneyfilm. Maar misschien is dat te ver gezocht; zeker voor een singer-songwriter die vooral zichzelf is.  

Live in Nederland:
25-07 “Sterke Verhalen a/d  Kade” Piushaven Tilburg
28-07 De Ploeg Bergeijk
01-08 t/m 11-08 Theaterfestival Boulevard ‘s-Hertogenbosch
29-08 “Sterke Verhalen a/d  Kade” Piushaven Tilburg