Muziek / Album

Niet over één nacht ijs

recensie: I Might Be Wrong - It Tends To Flow From High To Low

.

Na lang wikken en wegen en na enige aanmoedigende woorden van liefhebbers en fans is de band met de meest bescheiden naam eindelijk met zijn debuut naar buiten gekomen. Het Duitse I Might Be Wrong, de band in kwestie, heeft er goed aan gedaan zo lang over de muziek na te denken. It Tends To Flow From High To Low is daardoor een mooie, dansbare luisterplaat geworden.

~

Zoals gezegd had het veel voeten in de aarde, dat debuut. De plaat is in zijn geheel twee keer opgenomen, waarbij het nodige schaafwerk niet van de lucht was. Dat heeft zijn voordelen. I Might Be Wrong is van een losse flodder, steeds meer een band geworden. Een band die zich geleidelijk bewust werd van de te nemen stappen op weg naar het eindresultaat. Al heeft die weg een kronkelend karakter. Maar wie maalt er om, als het een fijne plaat oplevert?

Het is een zeer Duits geluid dat I Might Be Wrong laat horen en dat men in de volksmond indietronica noemt. Lali Puna, Mouse on Mars of Ms. John Soda, dat soort bands. Bands waar de ideeën van de Notwist-broertjes Acher goed in te horen zijn. Ook schemert er een duidelijke invloed van het Keulse Donna Regina door in de muziek. Daarnaast laten de bandleden op It Tends To Flow From High To Low horen dat ze veel geluisterd hebben naar singer/songwriters als Cat Power.

Uitschieters

~

Die combinatie van verschillende sferen heeft I Might Be Wrong behoorlijk goed weten te vatten en de band heeft het in een redelijk toegankelijke huls gegoten. Zonder dat het aan sfeer heeft ingeboet. De tien songs op het debuut vormen namelijk een schitterend geheel, waar enkele uitschieters tussen zitten. De poppy opener Always North is net als One Room, Second Try en het diepgravende She Knits Lakes van hetzelfde hoge niveau als het voor het debuut verschenen ep’tje Cold Comfort.

Gelijkgestemd

Zo nu en dan zweept I Might Be Wrong je op, om je daarna in alle rust te laten genieten van subtiel gebrachte muziek. Knisperende beats, de mooie stem van Lisa von Billerbeck, lekker laag gespeelde toetspartijen en spannende gitaarlijntjes volgen elkaar in snel tempo op of versterken elkaar. Zo nu en dan is er een geluidseruptie, maar alles is behoorlijk onder controle. Ondanks de vele voorbeelden van gelijkgestemde bands is I Might Be Wrong zeker een band om te gaan beluisteren. It Tends To Flow From High To Low geeft je daarvoor uitgebreid de mogelijkheid.