Muziek / Album

Zangeres blakend boegbeeld

recensie: Follow Alice - Outside

De cd-hoes van het debuutalbum van de Utrechtse band Follow Alice heeft vier zwarte randen. De verpakking kan in dit geval onmogelijk een weerspiegeling van de inhoud zijn, want in tegenstelling tot de droefenis die de donkere omlijsting suggereert, borrelt Outside van het leven.

~

Het gezelschap beschouwt de belevenissen in ‘Alice in Wonderland’ als bron van inspiratie. En inderdaad, zangeres Sietske Roscam Abbing en gitarist Martijn Michel bewandelen avontuurlijke paden, hoewel die niet zo onbevattelijk zijn als in het beroemde verhaal. De twee tekenden voor alle songs, vol van jazz, pop en een flard soul. Outside is een fijne luisterplaat geworden met een open instrumentatie en een eigen karakter.

Voor velen aanvaardbaar

Dit album is met liefde gemaakt. Alle details in de muziek zijn met zorg bekleed en de toon van de nummers is er een van positieve kracht. Het plezier van de makers is hoorbaar. Outside
bevat toegankelijke songs die niet zwaar op de maag liggen en voor een breed publiek aantrekkelijk kunnen zijn. Sommige hebben zeker hitpotentie, zoals het opwekkende ‘Restless Song’, met een zeer aanstekelijke scat. Het tempo is veelal gemiddeld, ligt soms tamelijk hoog en de cd eindigt met een langzame track, de stemmige ballad ‘Babel’.

Op Outside klinkt het stijlvolle en intelligente gitaarspel van Michel, zowel elektrisch als akoestisch. Hoewel Jesse van Ruller nog jaren mee kan, lijkt hier zijn opvolger al klaar te staan. Het is te horen dat veel van de nummers op de gitaar zijn gecomponeerd. Songs zijn ook op spaarzame wijze gekleurd door piano of Rhodes. Maar de glansrol is hier weggelegd voor zangeres Roscam Abbing, die alle aandacht trekt met haar presentatie.

Veelkleurigheid

~


Roscam Abbing heeft een uitzonderlijk mooie stem met een gevuld geluid en weldadige warmte, die ze vaardig en gevoelig weet te besturen. De klanken die de zangeres vanuit het middenrif met beheerste ademsteun aanstuurt, zijn een streling voor de oren. Gecontroleerd en toch uit het hart. Techniek in dienst van emotie. Tegenstellingen van donker en licht of krachtig en zacht worden bij haar opgelost in samengesmolten harmonie. Ze is wars van het zich bedienen van effecten en imponerende acrobatiek, maar ze kan veel en doet dat overtuigend en geloofwaardig. Vrijuit scatten, klein zingen, maar ook uithalen, het lijkt moeiteloos, en bij stemverheffing blijft ze volkomen in balans.

Follow Alice heeft een bijzonder plezierig album afgeleverd, dat niet snel zal vervelen, enerzijds omdat het niet vlak is, anderzijds omdat het zich niet opdringt. De hemel ermee bestormen wordt een lastige opgave, maar je huiskamer er volledig mee vullen gaat met gemak. Een prima debuut en aanwinst. Follow Alice verdient beslist een plekje in het muzikale landschap.