Muziek / Album

Onbekende beroemdheid

recensie: Emilíana Torrini - Me And Armini

.

Wat krijg je als je Katie Melua laat trippen op lsd? Als je de breekbare stem van Björk combineert met psychedelische projecties van vloeistofdia’s? Als je de invloeden van een Italiaanse vader en een IJslandse moeder combineert? Dan krijg je dus Emilíana Torrini met haar nieuwste album Me And Armini. Zo simpel is dat.

De IJslandse Emilíana Torrini is wellicht bekender dan men in eerste instantie zou denken. Velen hebben dan misschien nog nooit van haar gehoord maar haar muziek is wereldberoemd. Zo schreef ze bijvoorbeeld het nummer ‘Slow’ voor Kylie Minogue. Maar ze heeft daarnaast miljoenen luisteraars over de gehele wereld bereikt door haar bijdrage aan de soundtrack van The Lord of the Rings. Haar eigen albums zijn echter ook zeker de moeite waard om door het grote publiek gehoord te worden.

Meer

Emilíana Torrini heeft veel in huis en op Me And Armini tovert ze het allemaal uit haar muzikale hoed. Waar ze op haar vorige plaat de begeleiding voornamelijk zocht in een akoestische gitaar heeft ze op dit album heel wat meer instrumenten uit de kast gehaald. Dit komt de afwisseling ten goede en geeft haar veel meer ruimte om te variëren in stijl en tempo. Soms pakt het verkeerd uit als er op een cd allerlei stijlen en tempo’s gecombineerd worden. Bij Emilíana Torrini pakt het echter heel erg goed uit. Op dit onderhoudende album is het geheel beduidend meer dan de som der delen. Torrini is in haar eentje dé smeltkroes van de moderne vrouwelijke popgeschiedenis. En daarmee voegt ze dan ook geheel zelfstandig een nieuw hoofdstuk aan die geschiedenis toe.