Muziek / Album

Vreemde combinatie

recensie: Doomriders - Grand Blood

Het is een uitstekend jaar voor het Amerikaanse Deathwish. Het label bracht al verschillende belangrijke releases op hardcore- en metalgebied uit. Ook Grand Blood van Doomriders pijnigt de oren op een goede manier.

~

Drijvende kracht achter Doomriders is Nate Newton, bassist van hardcoreband Converge, dat furore maakte met snoeiharde en ronduit hysterische hardcore. Newton promoveerde zichzelf met het oprichten van Doomriders tot frontman, wat op de eerste twee albums resulteerde in een geluid dat volkomen anders was dan men van Converge gewend was. Doomriders dreef veel meer op invloeden uit de heavy metal en stoner rock en was daarmee een stuk logger en zwaarder dan het snelle, paniekerige Converge.

Op het derde en nieuwste album krijgen hardcore en noise rock een prominentere plek. Zo schuift Doomriders met snellere kort-door-de-bocht nummers als ‘Bad Vibes’ en ‘Black Taxes’ weer iets meer in de richting van Converge. Maar als Newton de scepter zwaait, zijn heavy metal en stoner rock nooit ver weg. Het langzamere ‘New Pyramids’, ‘Death In Heat’ en ‘We Live In The Shadows’ zijn daar goede voorbeelden van.

De op het eerste gezicht vreemde combinatie van hardcore, heavy metal, stoner rock en noise rock is waarschijnlijk voor liefhebbers van een of meerdere van deze genres even wennen. Toch weet Doomriders de energie van hardcore en noise rock erg goed te laten samensmelten met het typisch donkere, slepende geluid van metal en stoner rock. Grand Blood klinkt daardoor fris en mag tot de sterkere releases van het jaar gerekend worden.  

Reageer op dit artikel