Muziek / Album

Dido – No Angel

recensie: No Angel (Repackage)

.

Iedereen kent No Angel van Dido uiteraard al. De zangeres trad opeens naar voren als de vrouw die Stan van Eminem zo mooi maakte. Toen ze daarna de cd No Angel uitbracht, kreeg deze onmiddellijk veel aandacht en scoorde Dido hits als Here With Me en Thank You. De laatste tijd hoorden we minder van haar, maar nu is No Angel in een zogenaamde repackage opnieuw uitgebracht, wat inhoudt dat aan de originele cd een extra cd’tje is geplakt met een nieuw nummer, vier remixes, een videoclip en twee nummers in een live registratie.

De vier remixes zijn eveneens zeer de moeite waard. De eerste, een Lukas Burton bewerking van Here With Me, is de meest bekende. Deze is regelmatig op de radio gedraaid. Het is geen opvallende remix die met heel veel beats het nummer door elkaar gooit. Lukas Burton is dicht in de buurt van het origineel gebleven. Hij heeft alleen een aantal andere accenten in de muziek gelegd, waardoor de remix mijns inziens nét iets mooier is dan het origineel.

De tweede remix op de bonus-cd is Thank You. Deze dikke negen minuten durende Deep dish remix is heel iets anders dan wat we kennen van Dido. Het mooie liedje is omgetoverd tot een allerlekkerst dance nummer, waarop in menig disco enthousiast gedanst kan worden. De mix begint met lekkere beats, waarbij je soms het gevoel hebt dat hier jongens van de Prodigy of Underworld achter hun computer zijn gekropen. Stukjes zang van Thank You vormen soms een een beetje zweverig intermezzo, om daarna door te gaan op de harde beats. Tegen het einde van het nummer komen er wat jungle-invloeden bij kijken, wat het muzikaal gezien niet alleen lekkerder maar ook meer interessant maakt. Dubfire & Sharam zijn verantwoordelijk voor dit stukje werk, dat niet lang genoeg kan duren. Heerlijk!

Jammer genoeg stokt het dan even bij de derde remix. Hier is MJ Cole aan het werk gezet om Hunter te bewerken. Hij heeft er een breakbeatnummer van gemaakt, dat het net niet doet bij mij. Muzikaal gezien klinkt het bijzonder aardig, alleen heb ik het gevoel dat de zang van Dido te veel in dienst van het nummer is gesteld, waardoor het er net niet lekker uit komt. De remix is niet slecht of vervelend, maar valt wel in het niet bij het voorgaande.

Als afsluiter hebben Rollo en Sister Bliss van Faithless Take My Hand onder handen genomen. Rollo is de broer van Dido en heeft ook al veel productiewerk gedaan op de originele editie van No Angel. Alles dat Faithless aanraakt, verandert over het algemeen in goud, dus is ook dit nummer helemaal niet gek. Het kan echter niet tippen aan de mix van Thank You. In het begin klinkt deze versie van Take My Hand inderdaad erg op een nummer van Faithless en ook tegen het einde komt dat gevoel weer terug. Het lijkt er echter op dat ze een beetje moeite hadden om het nummer van Dido een plaats te geven in hun eigen lekkere werk.

Te veel video en te weinig live

En dan staat er nog het videowerk op de bonus-cd: de videoclip van Hunter en All You Want en Honestly OK in een live-uitvoering. De clip van Hunter is gewoon de clip die we allemaal op MTV en TMF hebben kunnen zien en voegt dus weinig toe. Tenzij je zo’n grote fan bent dat je de clip ook graag thuis wilt spelen, maar na drie keer heb je het echt wel gezien.

Datzelfde probleem hebben de twee live-registraties ook. Het is leuk dat er livenummers op staan, maar je kunt ze alleen maar op je computer met de live beelden erbij afspelen. En dat doe je dan weer niet zo snel. Het is wel aardig te zien dat Dido met een grote en goede band op het podium staat en dat ze ook live goed in staat is om haar nummers overtuigend te brengen. Maar de toegevoegde waarde is toch maar beperkt. Te meer daar de kwaliteit van de videobeelden van de twee live nummers ook niet overweldigend is. Het is aardig dat ze het er bij hebben gedaan, maar ik had liever gezien dat de ruimte die de filmpjes in beslag nemen was gewijd aan livenummers, die je gewoon in je cd-speler kunt afspelen.

Op zich vind ik het redelijk goedkoop om zo voor de feestdagen een oude cd met een aantal nieuwe dingetjes uit te brengen. En hoewel ik wel degelijk vind dat er op deze repackage van No Angel een aantal hele mooie dingen staan, komt het allemaal toch een beetje te karig op me over. Ik had liever gezien dat de video’s er niet op hadden gestaan en dat er meer ruimte voor live nummers was ingeruimd. Maar ach; mocht je Dido wel leuk vinden en No angel nog niet hebben, besteed de platenbonnen die je van de kerstman krijgt dan gerust aan deze versie. Een miskoop is het geenszins.