Muziek / Album

Sensatie…?

recensie: DeLaVega - Falling Into Place

.

~

DeLaVega behoort tot de nieuwe lichting Belgische bands, waar de semi-Belg Gabriel Rios een soort aanvoerder van is. Ze hebben deels iets te maken met wat België op de muzikale landkaart zette. Want de Oost-Vlamingen hebben niet alleen veel geluisterd naar landgenoten Hooverphonic en Ozark Henry, die zich in de uiterwaarden van de grote stroom aan Antwerpse pop bevonden. Het mannelijke deel van DeLaVega opereerde rond 1994, met de band Orgasmaddix, ook in de buurt van de stroom. Daarnaast heeft zangeres Lize Accoe samengewerkt met ‘Mr. Ozark Henry’ Piet Goddaer. Toch klinkt DeLaVega meer jazz en soul dan anders hits uit België.

Voorbeelden

DeLaVega mixt een bonte verzameling aan stijlen en genres, zoals rock, soul, triphop en jazz, zonder enige moeite. Denk aan een toegankelijke variant van bands als Lamb of Red Snapper. Of denk aan een soulvolle Zuco103. De bandleden beheersen de instrumenten die ze bespelen en vooral de zangeres tilt de band naar een hoger plan. Luister maar eens naar de single Surely of naar nummers als Aspects of You, Sunset Sky en het fijne jaren zeventig- soul-getinte nummer Better Be Divine, waar Accoe haar bereik meerdere malen toont. Desondanks is het filmische en Accoe-loze Baudelaire het meest afwijkende, maar ook het meest interessante nummer van de plaat. Dan klinkt DeLaVega als een spannende soundtrack, met veel weirde uitspattingen die doen denken aan Tom Waits en de roemruchte Antwerpse bands.

Mager

Dit is misschien het meest typerende van DeLaVega. Alle ingrediënten zijn aanwezig. Er zijn namelijk muzikanten die goed kunnen spelen, een zangeres met een mooie stem en een repertoire opgebouwd uit boeiende stijlen. Het enige dat ontbreekt zijn de krachtige nummers. De songs hebben nauwelijks ‘weerhaakjes’ en blijven daardoor niet echt hangen. Dat is jammer, want DeLaVega’s voorbeelden kunnen het een stuk beter. Hopelijk weet de band wel te overtuigen tijdens Eurosonic, zodat de titel ‘Belgische sensatie’ eer wordt aangedaan. Want nu is het woord sensatie net iets te hoog gegrepen.