Muziek / Album

Meer dan blues

recensie: Dede Priest - Kinky at the Root

Dede Priest stelt haar schare fans na drie jaar niet teleur met het nieuwe album Kinky at the Root. Priest klinkt meer zelfverzekerd en doorleefd dan ooit.

Wie Dede Priest wegzet als blueszangeres doet haar tekort: deze dame heeft veel soul en gospel in haar performance. Op Kinky at the Root schuwt ze ook de jazz niet. Toch klinkt het album als een eenheid en het staat als een huis. Met de overwegend Nederlandse muzikanten realiseerde de uit Austin, Texas afkomstige zangeres eveneens haar debuut. 

Als een aal

~

Het album opent degelijk en strak met het bluesy en soulvolle ‘Lips of a Friend’. De begeleiding bij de getalenteerde zangeres is trefzeker. ‘Chicken Or The Egg’ krijgt door het prachtige trompetgeluid van Ruud Breuls een jazzy en soul-touch en toont zo de veelzijdigheid van Dede Priest. Na zes heerlijke liedjes pakt ze met ‘Purple & Satin’ de luisteraar gevoelig bij de strot. Mocht die nog niet gevallen zijn voor de zangeres, dan gaat hij of zij bij dit soulliedje alsnog voor de bijl.

Dede Priest zingt het ene moment als Aretha Franklin en het andere moment als een scherpe, zelfverzekerde Tina Turner. Priest is niet in een hokje te stoppen; als een aal glipt haar stem van het ene naar het andere genre zonder overigens de eenheid op het album te verstoren.

Zwart en Hollands
De begeleidingsband op Kinky at the Root beschikt over het gewenste zwarte geluid. De muzikanten staan bekend om hun creatieve benadering van het Amerikaanse muzikale erfgoed. Richard van Bergen, Raymond Nijenhuis en Jimmy Reiter wisselen elkaar af op gitaar. Govert van der Kolm en Mike Roelofs strijden om het beste toetsengeluid. Jody van Ooijen en JJ Goossens hanteren om de beurt de drumstokjes. 

Erik Spanjers produceerde het in Utrecht opgenomen album. Kinky at the Root is wederom een zwart-Hollandse verrassing van Dede Priest. Dat de cd uit Nederland komt is alleen te zien in het cd-boekje: bij gebruik van de oren wijst niets op een afkomst buiten het Amerikaanse grondgebied. Dede Priest verdient ieders aandacht met dit album vol soul, blues, gospel en jazz.

Live in Nederland:
24 juni Oerol Festival  
8 juli Roermond Swingt Roermond 
9 juli Tex Free Festival Venlo 
31 juli Brielle Blues Festival Brielle 
2 sept. Jazz Festival Groenlo  
23 sept. RTV Raalte – Bluestown met Harry Radstake Raalte 
8 okt. Zandvoort aan de Eem Amersfoort 
11 dec. Amer Amen 

8WEEKLY MediaPlayer