Muziek / Album

Muzikale ontdekkingsreis

recensie: Corvus Stone - Corvus Stone

Wat een overdaad: een debuutalbum met maar liefst eenentwintig tracks die bijna de tachtig minuten vol maken. Corvus Stone, met leden uit Zweden en Finland, speelt het klaar en het verveelt geen seconde.

Corvus Stone is het nieuwste wapenfeit van Colin Tench die eerder samenwerkte met Arjen Anthony Lucassen. Tench heeft nu zijn eigen project met Pasi Koivu en Petri Lemmy Lindström. Koivu schreef de meeste muziek, maar alle drie hebben ze getekend voor de arrangementen.

Prestigieus project
Corvus Stone is een prestigieus project gezien de lengte van het werk. Toch gaan die tachtig minuten moeiteloos voorbij. Dat is wonderlijk omdat veel van de composities van Corvus Stone geen vocalen bevatten en dat vraagt extra inventiviteit van een band. In dat licht bezien is het een knap staaltje componeren en musiceren om de luisteraar niet te laten verdrinken, maar de aandacht vast te houden en een goed gevoel achter te laten. Het vakmanschap straalt hiermee van deze Scandinavische band af.

Het gezelschap huist stevig in de progrock-hoek maar raakt op ‘Highway To Emptiness’ ook de elektro-symfonische rock die ooit de fundering vormde voor de hedendaagse progrock. Het klinkt groots en toch klein met belletjes en akoestische gitaren die over gaan in elektrische gitaren in een dreigende bombast. Het is instrumentaal sterk en als een ware ontdekkingsreis. ‘Moron Season’ is een song die gemaakt zou kunnen zijn door Marillion, al gaat de compositie al snel aan de haal met het geluid van deze soortgenoot door meer te experimenteren dan voornoemde band zou durven. Corvus Stone gaat daarmee verder op weg naar een nieuwe bocht in de ontdekkingstocht.

Onderhoudend, ontdekkend en doordringend
De band Corvus Stone gaat soms even de experimentele hoek in zoals bij ‘Jussi Pussi’, om een ander moment met een uitgesponnen instrumentaal harmonisch werk als ‘Iron Pillows’ de show te stelen. Met ‘After Solstice’ keert de band terug naar de melodieuze progrock. Het geeft het gevoel van een landing na een drukke en indrukwekkende reis. Een landing die plaatsvindt als slechts tweederde van het album voorbijgetrokken is. Voor de ingespannen luisteraar de opmaat voor het laatste deel. Die liefhebber heeft daarmee voldoende rust om ook de laatste episode te kunnen volbrengen. Corvus Stone heeft een onderhoudend en ontdekkend stuk muziek gebouwd dat op een indringende wijze de luisteraar deelgenoot maakt van een muzikale reis langs alle klippen in de progrock.