Muziek / Album

Psychedelische jaren 70 pop/rock

recensie: Brant Bjork and The Bros - Saved by Magic

Als tiener stond hij begin jaren negentig (1990) samen met QOTSA gitarist Josh Homme, Vic du Monte’s Idiot Prayer zanger/gitarist – destijds bassist – Chris Cockrell en zanger John Garcia (Hermano) aan de basis van stonerrock legende Kyuss. Vier jaar en evenzoveel albums later – op … And the circus leaves town (1995) is Bjork inmiddels vervangen door Alfredo Hernandez – hield hij het om onduidelijke redenen alweer voor gezien. Sindsdien heeft Brant Bjork als drummer/gitarist een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd. Zo speelde hij in onder andere Fatso Jetson, het roemruchte Fu Manchu (!!), Nick Oliveri’s Mondo Generator en deed hij mee aan de Desert Sessions. Alsof dat nog niet genoeg is, richtte Bjork ook nog eens het Duna Records-label op. Als zanger/gitarist van zijn eigen band Brant Bjork and The Bros keert hij nu terug naar de muziek waar het allemaal mee is begonnen: groovy jaren ‘70 psychedelica.

~

Terwijl Brant Bjork and The Bros op het Roadburn festival in 013 (Tilburg) in april nog een onvervalste portie stonerrock ten beste gaven en de in 2002 verschenen cd van Brant Bjork and The Operators – het album dat vanwege de huidige postpunk/new-wave golf eigenlijk nu had moeten verschijnen – betiteld wordt als een low-brow and hi-fi variant van de jaren ’80 new wave, ademt de zojuist verschenen dubbellaar Saved by Magic een meer klassieke jaren ’70 sfeer uit – we noemen The Grateful Dead, Creedence Clearwater Revival, Santana en met name de veel te vroeg gestorven Jimi Hendrix. De toon wordt gezet door de instrumentale opener Magic vs. Technology dat met zijn jazzy drums en feedbackende gitaren nog het meest doet denken aan de soundscapes van postrockers Godspeed You Black Emperor! en Pink Floyd. In het riffgeoriënteerde Lil Bro wordt duidelijk gerefereerd aan een punkband als Bad Religion, terwijl even later The Grateful Dead de revue passeert (Dr. Aura). Wat zegt u? Of het een coherent album oplevert? Toch wel. Disc 2 is kwalitatief iets minder, maar bevat wel de fraaie Hendrix cover Sunshine of your Love. Ook in de zang waart Jimi’s geest rond, terwijl de jongere generatie wat dat betreft waarschijnlijk zal wijzen op de gelijkenis met LCD Soundsystem en voormalig House of Pain rapper Everlast.

Niet voor puristen!

Met Saved by Magic levert liefhebber Brant Bjork het bewijs dat funk, blues, soul, jazz, punk, psychedelica en stonerrock uitstekend samen gaan. Puristen, u zijt gewaarschuwd! Brant Bjork als de liefdesbaby van wijlen Jimi Hendrix en wijlen Janis Joplin? Een ode aan Woodstock? Gedateerde hippiemuziek? Absoluut. En toch, gun de cd een paar luisterbeurten en hij verdwijnt niet meer uit de stereo! Wat ik u brom. Wel vragen we ons af of een dubbel-cd misschien niet net iets te veel van het goede is. Na ongeveer drie kwartier begint de verveling toe te slaan. Voor variatie en dynamiek ben je hier duidelijk aan het verkeerde adres.