Muziek / Album

Een eeuw Nederlandse muziek

recensie: Boeijen, Hofstede, Vrienten - Aardige jongens

.

Hoe krijg je zo’n honderd jaar Nederlandse muziek op één cd? Een onmogelijke taak zou je denken. Maar het is Universal Music met de cd Aardige jongens toch redelijk gelukt. Hoe doen die dames en heren bij Universal dat toch? Met een combinatie van slechts een drietal grootheden der hedendaagse Nederlandse muziek: Frank Boeijen, Henk Hofstede en Hennie Vrienten.

Deze mannen zijn ieder voor zich al goed voor zo’n dertig jaar muziek. Combineer de Frank Boeijen Groep met de Nits en een vleugje Doe Maar en je krijgt een mooie dwarsdoorsnede van enkele decennia Nederpop. Wellicht is dit enigszins overtrokken, maar het feit is dat we hier met drie gelouterde namen te maken hebben.

Drie

~


De heren hebben alledrie hun compositorische bijdrage geleverd aan Aardige jongens en het is altijd leuk om te proberen te achterhalen wie welk nummer heeft geschreven. Dan valt meteen op dat ieder toch wel een zeer herkenbare eigen stijl bezit. De nummers van Vrienten, zoals bijvoorbeeld ‘Aardige jongens’ en ‘Vrouw voor het raam’ hebben vaak een bepaalde ‘Doe Maar-luchthartigheid’. Om maar niet te spreken van een typisch Doe Maar-geluid. Hofstede levert onder meer ‘Ik dwaal, u wacht’ en ‘Bleekwater’, moderne liedjes met gitaarbegeleiding á la Nits. En Boeijen zorgt voor een warm geluid, maar ook met sombere ondertoon in nummers als ‘Geluk’ en ‘Walvis’.

De drie verschillende stijlen vormen wonderwel een harmonieus geheel. Aardige jongens is niet de vrolijkste plaat van het jaar. Maar de juiste mate van melancholische diepgang met een vleugje humorvolle triestheid maken het wel tot een aangename luisterervaring.

Met de tijd mee

Aardige jongens is een multimediale ervaring zoals dat zo mooi heet. Als je de cd in je computer stopt krijg je naast de mogelijkheid van het beluisteren van de muziek ook de kans een website te bezoeken waar je bonusmateriaal tot je kunt nemen. De heren gaan dus duidelijk met hun tijd mee. Helaas beperkt het aanbod op de site zich tot een aantal filmpjes over het tot stand komen van de cd. Leuk als je van dergelijke achtergrondinformatie houdt, maar de meeste kopers zullen op zoek zijn naar extra muziek. En juist dat is niet te vinden op de site. En dat is dan weer jammer. Zo wordt het volle potentieel van de multimediale benadering niet benut.

Al met al is Aardige jongens een aardige cd. Drie aardige mannen maken aardige muziek en zijn ook nog eens zo aardig om ons van wat extra materiaal te voorzien via een aardige site. Een alleraardigst project, maar meer ook niet.