Muziek / Album

Uiterst plezierige luisterervaring

recensie: Blind Melon - For My Friends

Halverwege januari 2010 komt er in Nederland een nieuw album uit van Blind Melon. Maar zoals bekend is, is alles relatief. Nieuw is hier dan ook niet echt nieuw. Dit album stamt namelijk stiekem al uit 2008. Daarnaast lijkt de band al bijna twee jaar op sterven na dood.

Het is tevens het eerste en tot nu toe dus laatste album met de nieuwe zanger Travis Warren. In 1995 overleed de toenmalige leadzanger Richard Shannon Hoon. Na een postuum album (Nico) in 1996 werd het lange tijd stil rond de band. In 2006 blies de nieuwe zanger de band weer leven in, en dat resulteerde in 2008 in het album For My Friends. En daar mogen wij dus binnenkort ook mee kennismaken.

Led Zeppelin
For My Friends is pas het vierde album van de band, die al in 1989 is opgericht. Natuurlijk helpt het overlijden van de leadzanger niet echt, maar productief kan je het ook niet bepaald noemen. Als de band wat produceert, valt het onder de categorie rock. En dan met name rock met een jaren zeventigsfeer. Bij voormalig zanger Hoon resulteerde dat in een Led Zeppelin-achtig geluid. Travis Warren lijkt wat stem betreft wel enigszins op zijn voorganger, maar dan meer op een Beatles-manier. Het geluid is net iets minder rauw.

~

Op het openingsnummer ‘For My Friends’ is dit al meteen duidelijk hoorbaar. Hetzelfde jaren zeventiggevoel dat we van Blind Melon kennen, maar dan wat harmonischer. De ruwe kantjes zijn ervanaf. Hierdoor wordt het hele album toegankelijker voor de gemiddelde luisteraar. Maar voor de fans van de band zal de geest van Hoon nog lang boven de muziek blijven zweven. Dat maakt een vergelijking tussen het nieuwe en het oudere werk alleen maar lastiger.

Nagedachtenis
Los van de erfenis van een charismatische voormalige leadzanger, is For My Friends echter gewoon een goed album geworden. Vergeet het verleden en stel je open voor een nieuw bandgeluid. Dan heb je met For My Friends een lekkere plaat in huis. Nummers als ‘With the Right Set of Eyes’ (heerlijke gitaarlijnen), ‘Sometimes’ (Ragtime meets Beatles), ‘Tumble Down’ en ‘Down on the Pharmacy’ (met de vertrouwde Led Zeppelin-geluiden) maken de cd tot een uiterst plezierige luisterervaring.

Wie geen afscheid kan nemen van voormalig zanger Hoon, kan in de titelsong nog wel een verwijzing vinden:

Oh I feel, these memories have real
Times you can’t steal
For the love that I have for my friends
Love that I have for my friends

Voor alle anderen kan de liefde voor een nieuwe vriend genaamd Travis Warren beginnen. Een korte liefde wellicht, aangezien er momenteel weinig meer vernomen wordt van Blind Melon. Gelukkig is er dus nog dit nakomertje in de vorm van het album For My Friends.