Muziek / Album

Groot en jongensachtig

recensie: Asaf Avidan & The Mojos - The Reckoning

Asaf Avidan & The Mojos brachten hun debuutalbum The Reckoning in hun thuisland Israël al in 2008 uit. Na het succes aldaar is nu de rest van de wereld aan de beurt om kennis te maken met de hoge, zeg maar gerust meisjesachtige, stem van Asaf Avidan. Als de luisteraar daar eenmaal aan gewend is, valt er veel te genieten.

Terwijl de opvolger alweer rondzwerft onder de titel Poor Boy/Lucky Man moet er niet voorbij gegaan worden aan het debuut. Asaf Avidan heeft een stem die doet denken aan Janis Joplin gekruist met Robert Plant; hij zou slechtere vergelijkingen kunnen treffen. Toch komt hij soms nog wat kracht tekort en klinkt het jongensachtige door, zoals in ‘Sweat & Tears’, waar hij best wat zwaarder had mogen klinken.

Grommen

~


Een vergelijking met Marianne Faithfull ligt af en toe ook op de loer, zoals bij de inzet van ‘Rubberband Girl’, maar de rock trekt hem hierbij naar de kant van Janis Joplin. Met ‘Over You Blues’ en in hoge mate met ‘Empty Handed Saturday Blues’ gaat Asaf Avidan tekeer binnen het bluesidioom en gromt hij zoals we dat in de jaren zestig ook hoorden van Janis Joplin. Het gas gaat er daarna af in het ingetogener ‘A Ghost before the Wall’, dat de band van zijn gevoelige kant laat horen. Over het algemeen rockt Asaf Avidan er echter lekker op los.

Pas tegen het einde van het album komen de wat rustigere nummers voorbij, zoals ‘Little More Time’ en het bezwerende ‘Devil’s Dance’, waarin prachtige celloklanken mede de sfeer bepalen. De albumafsluiter ‘Of Scorpions & Bells’ wordt gedragen door pianoklanken aan de ene kant en smaakvolle celloklanken aan de andere. De invulling met accordeon is verrassend in dit afsluitende nummer. Na enige minuten stilte worden we bovendien nog getrakteerd op een hidden track.

Potentie en zeggingskracht

~


Asaf Avidan & The Mojos komen zoals gezegd niet uit Engeland of Amerika, maar uit Israël. Het is te hopen dat hun afkomst hen niet in de weg zal zitten en ze per abuis in het bakje wereldmuziek terechtkomen, want Asaf Avidan & The Mojos kunnen met dit album The Reckoning een mooie toekomst tegemoet gaan. De belangstelling voor de opvolger, die in het vaderland al is uitgebracht, is direct gewekt. Met dit rock-, blues- en popalbum trekken Asaf Avidan & The Mojos in ieder geval de aandacht.

De band verdient het om ver buiten Israël aanzien te verwerven. De kwaliteit van de composities is hoog, de uitvoering is verrassend en de potentie, die met name te horen is bij de voorman Asaf Avidan, is groot. Hij schreef niet alleen alle composities maar laat een uitvoering horen met veel zeggingskracht en referenties aan opvallende stemmen uit het verleden. Als hij het jongensachtige weet in te dammen zal het uitgroeien naar een sterstatus zeker tot de mogelijkheden behoren. Het optreden in Paradiso van 9 juni kan daar flink aan bijdragen. The Reckoning is een ontzettend meeslepend album, en het zou zonde zijn als we op de opvolger ook weer twee jaar moeten wachten. Omarmen, deze eersteling! Maar knuffel hem niet dood want er komt waarschijnlijk nog veel meer moois.