Muziek / Album

Licht verteerbaar

recensie: Anne Soldaat - In Another Life

Na Daryll-Ann en Do-The-Undo is Anne Soldaat nu solo. Of dat ook het einde betekent voor Do-The-Undo is momenteel nog niet duidelijk. Wat wel helder is, is dat Soldaat met In Another Life een album heeft afgeleverd dat bol staat van de makkelijk in het gehoor liggende liedjes.

~

Soldaat heeft duidelijk de jaren zestig in zijn invloedssfeer zitten. De vergelijking met groepen als The Who (‘Pinball Wizard’ klinkt door in ‘Play for Delay’) en Manfred Mann doemt absoluut op. Niet dat de songs een kopie zijn, maar ze hebben dezelfde vibe. In het lied ‘Born to Perform’ gaat hij daarentegen in de tekst toch duidelijk naar de jaren zeventig en tachtig als hij Freddy Mercury bezingt. Maar het had ook een liedje kunnen zijn van Herman’s Hermits. ‘Teenage View’ heeft een lekker intro dat een moment doet denken aan de Nederlandse glamrockband Catapult in de jaren zeventig . Ja, Soldaat kent de popgeschiedenis op zijn duimpje en als dat resulteert in goed toegankelijke liedjes die voldoende originaliteit in zich hebben, dan hoor je niemand mopperen.

Geen verzadiging

De liedjes van In Another Life kwamen in vijf van de elf gevallen tot stand in samenwerking met producer Jason Falkner, die bekend is uit de tijd dat hij speelde in Jellyfish. Of anders wel van zijn solowerk, inmiddels vijf albums groot. Het werk dat hij met Jellyfish maakte klinkt het meest door in dit album door de hang naar het geluid van de jaren zestig. De sound die wordt neergezet past prima bij de composities en resulteert in een licht verteerbaar album dat erom vraagt vaak in de cd-lade gestopt te worden. De liedjes geven vooral een feeling good-gevoel. Zelfs bij herhaaldelijke beluistering direct na elkaar treedt niet snel verzadiging op, iets wat altijd op de loer ligt bij schijnbaar eenvoudige liedjes. Soldaat weet prima om deze klip heen te zeilen door wat laagjes in zijn muziek te stoppen die zich pas laten horen bij vaker luisteren.

Proeve van bekwaamheid

Hoewel In Another Life gemakkelijk naar een te zoete kant had kunnen uitslaan, is het Soldaat in samenwerking met Falkner gelukt om niet in die valkuil te trappen. De liedjes en productie hebben voldoende kwaliteit en genoeg diepgang om spannend te blijven. Natuurlijk werd dat ook verwacht van deze ex-voorman van wat eens een van Neerlands leukste bandjes was. De ontwikkeling in de start van zijn solocarrière kan alleen maar geruststellen over de toekomst van deze singer-songwriter van eigen bodem. De conclusie dat zijn eerste proeve van bekwaamheid als soloartiest geslaagd is, is zeker terecht te noemen.