Muziek / Album

Gifgroene inspiratie

recensie: Absynthe Minded - There Is Nothing

Onder de hallucinerende invloed van absint kwamen enkele beroemde creatieve geesten der aarde tot grootse daden. Vincent van Gogh schijnt er zijn beroemde ‘gele periode’ aan te danken te hebben. Ook Hemingway heeft voor For Whom the Bell Tolls inspiratie gevonden in dit gifgroene drankje. Na een verbod van bijna honderd jaar is het drankje weer te koop en mogen kunstenaars in de roes van absint legaal excelleren. De naam van de Belgische band Absynthe Minded creëert verwachtingen van grootse, artistieke daden. Onlangs bracht deze band, al dan niet onder invloed, hun derde officiële langspeler There Is Nothing uit.

~

Absynthe Minded is de vijfkoppige band van zanger-componist Bert Ostyn. Deze Vlaamse jongeman vormde zijn ‘groupke’ in 1999 vanuit zijn Gentse slaapkamer en schrijft alle nummers in zijn uppie. Ostyn maakt met zijn band enkele demo’s en er verschijnen twee platen op het label Keremos, Acquired Taste (2004) en New Day (2005). My Heroics, Part One van het laatste album is een instant hit in België en verleidt major Universal zelfs tot het tekenen van de band.

Filosoof?

There Is Nothing is een opvallende albumtitel die tracht de gevoelloosheid van onze tijd zichtbaar te maken. Ostyn benadrukt in zijn teksten graag de roes waarin wij leven. “We go on and on and .. unconscious” zingt hij in de uptempo titelsong There Is Nothing. En in de heerlijk rockende openingstrack Plane Song schreeuwt Ostyn “People passing by, living busy lives, trying to forget, that part at night“. Het is een beetje ‘salonfähige filosofie‘, zoals Ostyn onlangs zelf beweerde in een interview met televisieprogramma De wereld draait door, maar het is allicht beter dan het verkondigen van geen enkele boodschap.

Zoeken naar hokje

~

De muziek van Absynthe Minded is prettig gevarieerd en daarmee lastig in een hokje te plaatsen. De bekende producer Jean-Marie Aerts, ooit gitarist in TC Matic en al eerder producer van Urban Dance Squad en Gorki, tekent voor de comfortabele, zweverige sfeer op het album. De licht raspende stem van Ostyn past perfect bij de ruigere nummers Plane Song en het Strokes-achtige I Wanna Forget, maar ook bij kampvuurliedjes als I’ll Be Alright en fraaiste nummer van de plaat, It’s All Around You. Absynthe Minded maakt ook blije liedjes. De songs A Great Height (plus uitbundig outro) en Nowhere To Go, waarbij het vioolgeluid van bandlid Renaud Ghilbert zorgt voor een extra zigeunersfeertje, maken de plaat soms uitbundig.

(Hit)potentie

Het is de vraag of Absynthe Minded met There Is Nothing een doorbraak forceert. Helaas staan er ook mindere goden op de plaat (Let’s Be Radical, Your Backdoor, Stuck In Reverse), zodat er geen sprake is van een overdonderend geheel en die grootse ‘absint’-daad. Toch moet je niet gek staan te kijken als er dit jaar een commercial voor margarine of vruchtensap voorbij komt met daaronder een song van deze band. Het marketingapparaat van Universal heeft het goed ingeschat: deze band heeft absoluut (hit)potentie.