Kunst / Expo binnenland

Welkom in de onderwereld

recensie: Urban Underworlds

Er bestaat een wereld waar de doorsnee-mens eigenlijk geen idee van heeft, maar die dichterbij is dan je denkt. Deze vreemde wereld is namelijk een wereld naast, of beter nog onder ons: de onderwereld. De onderwereld figureert in talloze mythen en verhalen, en is nu het onderwerp voor een expositie in het Centre for Urban Culture, getiteld The Urban Underworlds.

Foto: Julia Solis
Foto: Julia Solis

66 East, de lokatie van de tenstoonstelling, is gevestigd in een klein hoekpand aan een pleintje in Amsterdam. Op het eerste gezicht lijkt het alsof je langs een lege etalage loopt. Eenmaal binnen blijk je je te bevinden in een kaal wit pand met een wat kille uitstraling. Voor deze expositie echter een prima setting. Je wordt er meegenomen langs verschillende impressies en toepassingen van ondergrondse ruimtes. Met een klein trappetje daal je af in een ondergrondse vochtige ruimte waar alleen het licht van een projector de ruimte mysterieus beschijnt. Daar wordt een korte film gedraaid over de eigenaardigheden van de private wijnkelders in Frankrijk en Wenen.

New York

Foto: Pauline Bremmer
Foto: Pauline Bremmer

In de ruimte erboven hangen foto’s die voornamelijk zijn geschoten in New York. Een serie foto’s van de Amerikaanse fotografe Julia Solis geeft een goede indruk van de unieke verlaten en vervallen ondergrondse ruimtes van New York. Foto-journalist/antropoloog Teun Voeten heeft een aantal maanden tussen de Mole People van New York geleefd. Deze mensen hebben in de verlaten treintunnels een eigen habitat gecreëerd. Voeten heeft daarover het boek Tunnelmensen geschreven en er een indrukwekkende serie foto’s van gemaakt. Ook drie andere Amerikaanse steden worden uitgelicht: Houston, Toronto en Montreal. Alledrie hebben een ingenieus tunnelsysteem, een netwerk dat alle delen van de stad verbindt en dat alleen maar groeit.

Antwerpen

Ook de Antwerpse ruien komen aan bod, ondergrondse kanalen die in de negentiende eeuw zijn aangelegd voor de toevoer en afvoer van water. De ruien vormen een netwerk van mysterieuze duistere gewelfde grachten. Sinds kort heeft Antwerpen besloten deze ruimtes toegankelijk te maken voor wandelaars. Wil je ook een keer door de ruien van Antwerpen wandelen, kijk dan op de website van Toerisme Antwerpen.

Een student uit Eindhoven heeft de expositie aangevuld met zijn afstudeerproject over een ondergrondse mediatheek. Een leuk project, maar inhoudelijk voegt het weinig toe aan de informatieve expositie. Als toetje krijg je nog een stel uitvergrote krantenartikelen voorgeschoteld die allen de mythes van de onderwereld behandelen. Er wordt aandacht besteed aan één in het bijzonder, namelijk de krokodil in het riool.

Zeker voor een non-profit organisatie met een kleine ruimte tot hun beschikking weet 66 East een bijzondere tentoonstelling neer te zetten. Eentje waarin je wordt meegezogen in ondergrondse werelden. Een expositie waar je wat opsteekt over wat er zich allemaal onder je voeten kan afspelen. Mocht je nog meer achtergrondinformatie willen, dan ligt er genoeg leesvoer over het onderwerp op de leestafel in 66 East (bijvoorbeeld het boek `Tunnelmensen’ van Teun Voeten). Hulde, vooral voor de voorstelling in de kelder van het pand.

Zie hier
voor meer info over de tentoonstelling en de openingstijden van 66 East.