Kunst / Expo binnenland

Rusland uit een ander oogpunt

recensie: Rafal Milach - 7 Rooms

Waarom gaat iemand jarenlang, vrijwillig, in Rusland wonen? Dat deed de in 1978 in Polen geboren fotograaf Rafal Milach. Hier vloeide de tentoonstelling 7 rooms uit voort, te zien in fotogalerie Noorderlicht in Groningen. Milach volgde zeven mensen die in het huidige Rusland leven en ook de moeizame jaren van de Sovjet-Unie hebben meegemaakt.

~

Zelf is Rafal Milach van Poolse afkomst. Hij heeft altijd een voorliefde voor Rusland gehad, hij noemt het een ‘aparte planeet’. Vanuit die gedachte heeft hij jarenlang zeven personen gevolgd. Gala, Stas, Mira, Wasja, Lena, Sasja en Nastya zijn allemaal dertigers die met een positieve blik in het kleurloze Rusland leven. De tentoonstelling laat zien dat het huidige Rusland onder leiding van Vladimir Poetin een verandering heeft doorgemaakt. De Russen zijn ambitieuzer, zien de toekomst positiever in en zijn niet meer gevangen in hun eigen land. Rafal Milach durft met deze expositie te laten zien dat Rusland helemaal niet zo’n troosteloos imago hoeft te hebben. Dit beeld dat Rusland nog steeds overschaduwt, is een direct gevolg van het Sovjet regime.

7 rooms, 7 verschillende persoonlijkheden
Het voornaamste doel van Rafal Milach met deze tentoonstelling is de bezoeker een ander beeld te geven van Rusland. Het land van het kleurloze imago afhelpen. Dat doel heeft de fotograaf goed kunnen overbrengen op de bezoeker. Met zeven verschillende fotoseries laat Rafal Milach op zeven verschillende manieren zien hoe de Russen vandaag de dag leven. De wijze waarop Rafal Milach de bezoeker meeneemt in het Rusland van nu is indrukwekkend te noemen. De sfeer die hij in zijn foto’s laat zien is geloofwaardig en fascinerend. Aan de ene kant maakt hij in zijn werk duidelijk dat ieder individu worstelt met zijn eigen identiteit, maar aan de andere kant intens geniet van het vrije Rusland van nu.

~

Het zijn zeven totaal verschillende personen die de fotograaf laat zien, dat maakt de tentoonstelling ook zo interessant. Zo volgt hij Gala, een zwangere vrouw, die al heel bewust met haar toekomst bezig is. Stas daarentegen, is iemand die de dag neemt zoals die komt, hij heeft geen duidelijk levensmotto. Dat wil niet zeggen dat hij niet van elke dag geniet, integendeel, hij is een echte levensgenieter. Rafal Milach maakt de tentoonstelling intiemer en persoonlijker door quotes van de zeven verschillende personen bij de foto’s te zetten. Elke persoon heeft zo zijn eigen manier van denken over het huidige Rusland. Lena, een jonge, mooie, Russische vrouw zei: ‘Ik heb over Poetin gedroomd. Dat gaf een vrolijk, warm gevoel’.

Ambitieus, maar onzeker
Rusland heeft een sterke verandering doorgemaakt, het werd een onafhankelijk en ambitieus land onder leiding van Poetin. Russen durfden weer het nut van het leven in te zien en te dromen van dingen die ze altijd al hadden willen doen. Dit was tijdens het Sovjet regime ondenkbaar, Russen durfden toen niet te dromen. De zeven personen die Rafal Milach jarenlang volgde, hebben een gelukkig bestaan in het huidige Rusland. Het Sovjet regime heeft echter zijn sporen nagelaten. Deze jonge, mooie mensen zijn duidelijk nog in gevecht met hun identiteit. Ze kunnen dromen en een ongedwongen bestaan hebben, maar Rusland blijft op politiek vlak onzeker.

Een aangrijpende expositie die je letterlijk mee terugneemt naar de tijden van het Sovjet regime en je uiteindelijk ook laat beseffen hoe het huidige Rusland van Poetin eruitziet.