Kunst / Expo binnenland

Pieter Hugo winnaar KLM Paul Huf Award 2008

recensie: prijsuitreiking KLM Paul Huf Award 2008

.

In Foam is donderdagavond 13 maart de winnaar van de KLM Paul Huf Award 2008 bekendgemaakt. De jury heeft gekozen voor de Zuid-Afrikaanse fotograaf Pieter Hugo (1976). “Zijn werk is origineel, van constante kwaliteit en getuigt van een uitgesproken visie die uitzonderlijk is voor een jonge fotograaf”, aldus de juryvoorzitter Willis Hartshorn. Een belangrijk criterium van de jury was consistentie: een fotograaf moet in staat zijn een portfolio van hoge kwaliteit op te bouwen. Daarnaast waren ze vooral op zoek naar originaliteit en visie. Beide kenmerken vond de jury terug in het werk van Pieter Hugo. De winnaar ontvangt een geldbedrag van 20.000 euro, een artist-in-residence van drie weken in Amsterdam en een tentoonstelling in Foam in september 2008.

De KLM Paul Huf Award wordt jaarlijks toegekend aan een jonge fotograaf. Sinds vorig jaar wordt de prijs georganiseerd door Foam, het fotografiemuseum in Amsterdam, waarvan Huf één van de initiatiefnemers was. De jury bestond dit jaar uit Willis Hartshorn (vz), directeur van het International Center of Photography in New York, Sunhee Kim, artistiek directeur bij Bund 18 Creative Center in Shanghai, Alessandra Mauro, artistiek directeur van Forma International Center of Photography in Milaan, Guy Tillim, fotograaf uit Kaapstad en Wim van Sinderen, hoofdconservator van het Fotomuseum Den Haag.

De wedstrijd

Een internationale commissie van tien leden verzorgt de nominaties. Ieder lid mag tien fotografen voordragen. De fotografen moeten jonger zijn dan vijfendertig jaar. De genomineerden worden allen uitgenodigd een portfolio in te sturen. Dit jaar zijn achtenzeventig portfolio’s door de jury beoordeeld. Alle continenten waren hierbij vertegenwoordigd: Europa (36), Azië (11), Zuid-Amerika (5), Verenigde Staten (14), Australië en Nieuw Zeeland (9) en Afrika (3). De wedstrijd is niet gericht op één specifiek type  fotografie. Dit maakt het voor de jury niet gemakkelijker tot een onderbouwd oordeel te komen. In twee dagen hebben zij een keuze moeten maken uit de achtenzeventig portfolio’s variërend van journalistiek tot autonoom werk. Vandaar dat zij gekozen hebben voor de criteria van consistentie en originaliteit in hun beoordeling. De jury heeft twee zware dagen gehad, maar was uiteindelijk unaniem in haar oordeel.

Mallam Mantari Lamal with Mainasara, Abuja, 110 x 112 cm, 2005
Mallam Mantari Lamal with Mainasara, Abuja, 110 x 112 cm, 2005

Alessandra Mauro was geraakt door de sterke energie in alle foto’s van Pieter Hugo. Ook was zij op zoek naar een nieuwe visie op representatie. Deze vond zij terug in het werk van Hugo. Willis Hartshorn, voorzitter van de jury, licht toe hoe deze nieuwe visie in het werk van Hugo naar voren komt: “zijn beelden zijn sterk, maar blijven subtiel, ze vliegen je niet aan”. Zijn onderwerpkeuze is bovendien zeer gevarieerd en hij benadert zijn onderwerp op originele wijze. Zijn serie The Hyena and Other Men bestaat uit portretten van Nigeriaanse mannen die met hun hyena’s en andere wilde dieren van stad naar stad trekken. Ze leven van de optredens die ze op straat geven. Hugo was niet geïnteresseerd in de actie, hij koos voor een intieme benadering en portretteerde de mannen op sobere wijze langs de kant van de weg met hun dieren. Doordat het accent niet op het extreme ligt, wat wellicht meer voor de hand had gelegen, krijgen zijn beelden meer diepgang. Ze roepen vragen op over wilde dieren in een stedelijke context en de relatie tussen mens en wilde dieren.

Ook zijn serie portretten Looking Aside van albino’s en blinden in Zuid-Afrika geeft blijk van een intieme benadering van zijn onderwerp en zijn sociale en politieke betrokkenheid. Momenteel is Hugo bezig met een nieuw project The Bereaved (de getroffenen). In de context van de vele slachtoffers van aids in Zuid-Afrika doet hij doet onderzoek naar plaatsen die bestemd zijn voor rouw en naar nabestaanden. Hugo’s werk was al eens in Nederland te zien, in 2006 in een groepstentoonstelling in Witte de With. Hij heeft exposities gehad in onder andere Rome, New York, Lissabon, Johannesburg en Los Angeles. De KLM Paul Huf Award zal hem in september weer naar Nederland brengen, voor zijn eerste solotentoonstelling in Amsterdam.

Reageer op dit artikel