8WEEKLY

Het Nut van ’t Algemeen

Artikel:

Voor Sinterklaas kreeg een vriendin een zingende taartschep. Wanneer je op het knopje drukte, kwam er Happy Birthday uit het handvat. Hoewel ik nog nooit zingende taartscheppen had gezien, keek ik er niet echt van op. Totdat ik erachter kwam dat de zingende taartschep in de ban was gedaan als een Nutteloos Product.

~

De vereniging Jongeren Milieu Aktief is een campagne gestart tegen nutteloze producten. Op MissKoop.nl kun je stemmen op het meest waardeloze product. De taartschep staat onbedreigd op nummer één. De reacties liegen er niet om: de taartschep is een schoolvoorbeeld van ondoordacht consumentisme. Anonieme klagers: “Happy birthday zelf zingen is gratis en leuker! Zonde van de batterijen”, en “Van dat plastic had men ook een nuttig (medisch?) instrument kunnen maken!”. Allemaal waar.

Energie

De zingende taartschep is een nutteloos product. Maar moet je je daar ook nutteloos over opwinden? Kun je je energie niet beter gebruiken? Bekijk het eens van de andere kant. De bedenkers van zingende taartscheppen en andere Nutteloze Producten hebben gepoogd een bijdrage te leveren aan een leukere wereld. En een aantal van deze uitvinders zijn daar wonderwel in geslaagd. Want er valt heel wat te lachen als je een selectie van die nutteloze producten op aarde op een rijtje zet.

~

Jij vond een zingende taartschep nutteloos? Je kunt ook een zingend taartbord kopen of zelfs een plastic taart die uit zichzelf zingt.
En wat dacht je van een peper-en-zoutstel in de vorm van een dolfijn en een haai. En ze maken ook nog geluid! De haai doet het muziekje van Jaws en het plastic zoutvat imiteert Flipper. Nutteloos is in sommige gevallen een eufemisme.

Zoem!

Van een lange dag op kantoor krijg je soms hoofdpijn. Dan zou je wel een massage kunnen gebruiken. De uitvinder van de Massage Stylus combineerde een massage-apparaat met het basis-kantoorartikel: de pen. En dan krijg je, inderdaad, een massagepen. De pen ziet eruit als alle andere, maar zoemt zachtjes en je kunt hem tegen je hoofd houden. Of ergens anders, inderdaad, maar de Massage Stylus wordt uitdrukkelijk aangeprezen als kantoorartikel. Het is overigens maar de vraag of een vibrerende balpen je hoofdpijn nu wegneemt of alleen maar verergert. Misschien kun je hem toch beter op een andere manier gebruiken.

Nutteloos of hersenloos?

~

Sommige nutteloze dingen zijn alleen maar bedacht om andere mensen geld uit te laten geven. Waarmee het dus eigenlijk geen nutteloze dingen meer zijn. Neem bijvoorbeeld Golf Pro In A Bottle. De naam zegt het al: met dit flesje word je een professioneel golfer. Smeer de pasta op je golfclub en je prestaties gaan met sprongen vooruit! Een hole in one voor de bedenker van dit product, maar waarschijnlijk niet voor de argeloze – of hersenloze? – gebruiker.

Van een meer doordachte aard is de EZ-dvd van het bedrijf Flexplay. Zij spelen in op het terugbrengen van gehuurde dvd’s. Dat kost tijd en vaak extra geld omdat je te laat bent. Met de EZ-dvd koop je (voor een lage prijs) een dvd, die je vervolgens acht uur kunt bekijken. Daarna niet meer, want dan is er een zwarte laag overheen gekomen.
Dat je gehuurde dvd’s niet terug hoeft te brengen is een smoesje om mensen geld uit de zak te kloppen. Waarschijnlijk is EZ-dvd bedacht om illegaal kopiëren te beperken, maar in die acht uur die je de dvd kunt bekijken kun je hem ook kopiëren. Nutteloos met hoofdletters.

Miljoenendeal

~

Dat je het met nutteloze dingen ook heel ver kunt schoppen, blijkt uit het succesverhaal van Peter Hodgson. Vlak na de Tweede Wereldoorlog zochten de Amerikanen naar een chemische vervanging voor rubber. Ze vonden een elastisch goedje dat je in vorm kon kneden en dat kon stuiteren, maar het had eigenlijk geen nut. Hodgson besloot het aan kinderen te verkopen en bedacht de naam Silly Putty. De multifunctionele kauwgum bestaat nu al ruim vijftig jaar en hoewel het officieel nog steeds een nutteloos product is, heeft Hodgson er wel miljoenen mee verdiend.

Het Nut van ’t Algemeen

~

Zo zijn de dingen nog niet zo nutteloos als ze soms lijken. Mocht het niet werken of geen functie hebben, dan kun je er in een aantal gevallen nog wel om lachen. Je druk maken om nutteloosheid is een nutteloze bezigheid. Bekijk liever met wat voor creativiteit mensen aan de slag gaan. Nog een voorbeeldje, om het af te leren. Ooit gehoord van Octodog? Nee, dat is geen hond met acht poten, maar een hotdogsnijder. En wat voor een! Maak van je knakworst een octopus met dit handige, nutteloze apparaatje. Hoewel, nutteloos? Vele Amerikaanse kindertjes stikken in hotdogs, en dus kun je ze maar beter kleinsnijden. Met een Octodog!
Zo zie je maar weer: alles op aarde heeft nut. En anders bedenk je het nut maar.