Film / Films

Verdriet gedrenkt in benzine

recensie: Love Liza

In Flawless was hij niet alleen de buurman van Robert de Niro, maar speelde hij met overtuiging een travestiet. In Boogie Nights deed hij een poging Mark Wahlberg, in de rol van pornoster Dirk Diggler, te versieren en in Happiness belde hij anoniem meisjes om klaar te kunnen komen tegen zijn slaapkamermuur. De Amerikaanse acteur Philip Seymour Hoffman kiest zijn rollen zorgvuldig uit en commercieel succes lijkt daarbij geen zwaarwegend argument. In de komische tragedie Love Liza, sinds kort alleen op dvd en video uit in Nederland, speelt hij Wilson Joel. Na de zelfmoord van zijn vrouw raakt Wilson in een crisis. Hij verdringt zijn verdriet, snuift wolken benzine en verliest zich in nieuwe hobby’s. Hoffman draagt Love Liza, maar hij wordt voortreffelijk ondersteund door Kathy Bates, die eerder schitterde in About Schmidt en Primary Colors, in een overtuigende rol als schoonmoeder.

~

~

Wilson Joel is een succesvolle computerprogrammeur, heeft een mooie vrouw, een leuk huis en rijdt een dure auto. Het is voor het gelukkig getrouwde stel wachten op kinderen. Love Liza begint een aantal weken na dat geluk. De vrouw van Wilson blijkt zelfmoord te hebben gepleegd en heeft een brief voor haar man achter gelaten. Op de begraafplaats zet Wilson bloemen bij het graf van zijn vrouw en gaat terug naar de eenzaamheid thuis. Hij blijft werken en verdringt zijn verdriet door high te worden op benzinelucht. Op de vreemdste momenten heeft Wilson zijn kick nodig en dit leidt in de film tot tragisch komische taferelen. Twee pubers ontdekken de junk Wilson en zoeken contact. Wilson ziet de teloorgang van de twee tieners, maar kan zijn eigen verslaving niet opgeven. Alle inzet van zijn schoonmoeder leidt tot onbegrip tussen deze twee mensen, die elkaar niet kunnen helpen met de verwerking van hun verdriet. Wilson vindt een nieuwe hobby. Hij koopt modelvliegtuigjes en kan de geur van brandstof voor zijn nieuwe speeltjes blijven snuiven.

Afscheid

In Love Liza speelt de afscheidsbrief van de echtgenote een grote rol. Wilson durft deze niet te openen. Hij kan de confrontatie met de laatste woorden van zijn overleden echtgenote niet aan. Na een inbraak in zijn huis, vreest hij de brief kwijt te zijn, maar hij wordt steeds weer teruggevonden. Het aanvaarden van het verdriet valt Wilson moeilijk. Liever verliest hij zichzelf. Zoals verdriet niet weg te dringen of te snuiven is, zo raakt Wilson de brief niet kwijt. In Love Liza wordt de worsteling, de confrontatie met het verdriet op deze manier opvallend gevoelig in beeld gebracht.

Verdriet

Natuurlijk zijn er vraagtekens te zetten bij de beslissing van de echtgenote. Het einde van de film is zelfs wat melodramatisch. Alle bezwaren vallen echter weg bij de fenomenale acteerprestatie van Hoffman. Als deze acteur benzine snuift gaat het anders ruiken in de huiskamer van de kijker; als Hoffman huilt is het verdriet voelbaar. Love Liza is een film waarin bijna alles klopt. Het einde is wat uit balans, maar de kijker onthoudt de memorabele rol van Hoffman, de goed uitgewerkte thema’s verdriet, verslaving en verwerking en het goede spel van de overige acteurs en actrices. Love Liza is een intense kijkervaring, waarbij iedereen zal worden geconfronteerd met ervaringen uit je eigen verleden.