Film / Films

Gevraagd: 15 miljoen losgeld

recensie: Kapringen

.

Het Deense schip MV Rozen wordt door Somalische piraten gekaapt. De eisen zijn duidelijk: vijftien miljoen kronen voor het schip en de bemanning. In de film, die bijna een documentaire lijkt, staan de twee verschillende culturen lijnrecht tegenover elkaar in hun onderhandelingen.

Films en series van Scandinavische bodem zijn hot. Na de film Jagten en de serie Borgen, stortte de Deense filmmaker Tobias Lindholm zich op de psychologische dramathriller Kapringen (voor Engelstalige kijkers ook wel bekend als A Hijaking). Scheepskok Mikkel Hartmann (Pilou Asbæk) belt schuldbewust zijn vrouw om haar te vertellen dat hij nog twee dagen langer op zee zal blijven, zich er niet van bewust dat Somalische piraten de kust onveilig maken. De bemanning van MV Rozen wordt dan ook gegijzeld door de arme en tot de tandjes bewapende mannen, en kan slechts bevrijd worden uit hun benarde situatie met vijftien miljoen kronen. CEO Peter Ludvigsen (Søren Malling) roept de hulp in van een Amerikaanse specialist om zijn mannen veilig terug naar Kopenhagen te krijgen.

~

Kapringen toont op realistische wijze hoe de twee totaal verschillende culturen maandenlang met elkaar op een schip moeten leven. De piraten blijven degene die de macht hebben, maar desondanks hebben de mannen op zijn tijd raakvlakken. Dit levert scènes op die een glimlach op het gezicht toveren. ‘We probeerden te laten zien hoe complex een dergelijke situatie is, te tonen hoe ver het van een cliché af ligt’, legt Lindholm uit in een interview met de Amerikaanse website Reuters. ‘Niemand is echt de vijand. Iedereen doet zijn best, zelfs de piraten.’

Een boeiende film die de kijker een blik gunt in de wereld van piraterij. Nagelbijtend spannend is het niet, eerder is het een gevoel van onrust en ongemakkelijkheid dat je overvalt. Er zitten geen typische helden in de film zoals je ze in Amerikaanse kaskrakers ziet, maar dit is juist de charme van Kapringen.