Film / Films

Extatische romcom

recensie: Hysteria

.

In de reeks waargebeurde verhalen komt vanaf deze week een nogal bijzondere aanwinst: de uitvinding van de vibrator. Een komische vertelling die vooral de makers in extase brengt.

~

Het is jammer dat het komische gegeven van de uitvinding van een sextoy, die volledig contrasteert met de omgeving, niet met een beetje mate is uitgevoerd. Wat voor hilarisch door moet gaan is vooral het over the top uitspelen van situaties. De actrices die in de stoel worden bevredigd geven geen rode oortjes noch echte komische situaties. De operazangeres die al zingend tot een orgasme komt is wel erg flauw en zo gaat het nog een tijdje door met ingetrapte deuren. 

De familiesituaties die de achtergrond vormen op het verhaal zijn volstrekt doorzichtig en gaan na verloop van tijd echt vervelen. De karakters zitten allemaal wel heel braaf in hun victoriaanse hoekje. De enige die het scherm toch wat oplicht is Maggie Gyllenhaal. Zij brengt een beetje licht in de zompigheid van de victoriaanse familie en zet een nog enigszins geloofwaardig personage neer. 

Het is best mogelijk om toch een aardige film over een pikant onderwerp te maken zoals Breast Men, over de uitvinding van de siliconen, bewees. Maar ondanks haar enorme studie in het onderwerp is Wexler niet verder gekomen dan haar eigen giechelige reactie op hysterie in victoriaans Engeland.