Film / Films

The Mummy Returns

recensie: The Mummy Returns

.

70.1 miljoen dollarin het openingsweekend in Amerika. Dit zegt heel wat over het vervolg van het dramatisch slechte The Mummy en over de special effects die The Mummy Returns rijk is. Want daar gaat het in deze film toch echt om. Hierdoor gaan de mensen naar de bioscoop. De technologie is nu zo ver, dat de prachtigste effecten kunnen worden gecreëerd. Op een groot scherm met perfect surround geluid is dit een waar spektakelstuk.

Het verhaal in een notendop. Rick (Brendan Fraser) is inmiddels getrouwd met de hete stoot uit het eerste deel (Rachel Weisz). Samen hebben zij een zoontje, en op nogal onverklaanbare redenen gaan zij terug naar het strijdtoneel waar het eerste drama zich heeft afgespeeld. Vanuit daar brengen zij een belangrijk artifact mee terug, en dit blijkt alleen maar onheil te brengen. Zoontje doet het artifact op zijn pols, zoontje krijgt het artifact niet meer af, zoontje wordt ontvoerd en wederom meegenomen naar “mummy-town”. Natuurlijk moeten vader en moeder nu weer terug om hun nazaat van alle narigheid te bevrijden. Tegelijkertijd worden er natuurlijk een zootje mummy’s weer tot leven geroepen en is de ellende weer helemaal opnieuw begonnen.

~

Dit is eigenlijk het belachelijke verhaal van de mummy, maar wat je jezelf eigenlijk moet afvragen is: maakt het verhaal echt uit? Nope. Helemaal niks. Waar The Mummy zichzelf nog serieus nam, doet zijn opvolger dit totaal niet. Brendan Fraser speelt wederom de avonturier Rick O’Connell. En hij met name is een grappige factor in de film. Je kan je met hem indentificeren omdat hij ook weinig van al deze mummy-mythologie afweet. Dus telkens als hij weer vaag gebrabbel over mummy’s en reincarnaties naar zijn hoofd krijgt reageert hij onverschillig, en zonder blikken of blozen kraakt hij het gehele script meerdere keren af.
De makers waren ook echt al van plan om er een humoristische film van te maken. En dit is een goed punt. Het gaat om de special effects, en alles daaromheen is bijzaak. Waarom dat dan niet zo grappig en leuk mogelijk maken. Ik geef ze helemaal gelijk.

Werkelijk duizelingwekkend mooie special effects maken deze film tot een ware must om in de bioscoop te zien. Je aandacht verslapt geen moment omdat de actie onverstoord twee uur lang doorstuwt. Het verhaal is een drama, maar door de humor die erin verweven zit, blijft de film ten alle tijden vermakelijk.