Film / Films

Complexer dan ooit

recensie: Spider-Man 2

Twee jaar zijn verstreken sinds de eerste Spidey-film en Peter Parker (Tobey Maguire) heeft nog steeds zo zijn strubbelingen. Een bijbaantje dat niet lukt, niet genoeg geld, en zelfs zijn cijfers op de universiteit vallen tegen. Peter weet zijn liefde voor Mary Jane Watson (Kirsten Dunst) niet te uiten en ook beste vriend Harry Osborne (James Franco) komt aandacht te kort. En dan was daar ook nog zijn alter ego Spider-Man.

~

‘With great power comes great responsibility.’ De leus uit de eerste film wordt nog eens dunnetjes overgedaan in dit tweede deel. Het verhaal focust zich dan ook, nog meer dan deel 1, op Peter Parker zelf. Waar elke jongen van zijn leeftijd zich zorgen maakt om hoe en waar hij meisjes kan versieren, moet Peter zijn ‘gewone’ leven delen met Spider-Man, en dat gaat hem niet altijd even goed af. Door Spider-Man lijkt zijn leven, dat ooit zo simpel was, complexer dan ooit en moet hij constant dingen laten om, zucht, weer eens de wereld te redden.

Doc Ock

~

Net als Peter denkt zijn leven als superheld op te kunnen geven, komt daar zijn nieuwste tegenstander op de proppen zetten: Doc Ock (Alfred Molina). Deze veelarmige schurk is ontstaan uit – wie kent ze niet uit de comics – een mislukt experiment, dat Dr. Otto Octavius, zoals de beste man eigenlijk heet, nog eens zelf bedacht heeft ook. De hersenen van de briljante wetenschapper, de kunstmatige intelligentie van de armen, én de nieuw verworven krachten, maken van Doc Ock een lastige vijand.

Acteerprestaties

Deel twee wijkt qua opzet weinig af van deel één, maar weet het wel met meer charme en meer humor te doen. De jonge hoofdrolspelers zitten nog beter in hun rol, wat vooral bij Maguire en Franco te zien is. En dat terwijl die eerste bijna moest afzeggen wegens blessures. Ook bijrolspeler J.K. Simmons als altijd woedende Daily Bugle-hoofdredacteur J. Jonah Jameson is weer goed op dreef. En uit het rijtje ‘gedenkwaarige acteerprestaties’ mag Alfred Molina zeker niet ontbreken. Hij zet als Doc Ock een veel betere en menselijkere schurk neer dan Willem Dafoe dat twee jaar geleden deed. Kirsten Dunst’s rol is niet meer dan haar vorige Mary Jane: mooi zijn, lipje pruilen en hard gillen.

Lift

Tegenvallend aan de film is, zonder al te veel weg te geven, dat Peter te vaak zijn gezicht laat zien. Het gaat zo ver dat het ongeloofwaardig wordt. Maar meer echt storende punten zijn er niet te vinden in deze film. Hij zit goed in elkaar, en regisseur Sam Raimi heeft overduidelijk zijn huiswerk goed gedaan. De hele film ziet er gelikt uit. De actiescènes zijn om van te smullen, en de humor is erg goed en soms zelfs melig. Ooit wel eens een superheld in een lift gezien?

Blockbuster

Niets staat een grootse zomer voor Spider-Man 2 in de weg. Het is een must-see voor alle Spidey-fans, en als je van deel één hebt kunnen genieten, dan zul je smullen van dit tweede deel. Het wachten is absoluut op een derde deel, waarvan er nu al gespeculeerd kan worden over een nieuwe schurk. De mogelijkheden zijn legio. Maar eerst naar de bios voor deze gegarandeerde blockbuster.