Film / Films

Meezing editie

recensie: Grease (special edition)

.

Dat deze nieuwe dvd-uitgave uitgebreider is, blijkt al door de zeer fraaie hoes: een zwart of roze leren jack geheel in de stijl van de T-Birds en Pink Ladies outfits in de film. Verder is de film van vrijwel al het vuil ontdaan, waardoor het beeld helderder en scherper is. Ook de muziek klinkt beter en luider, wat bij een musical natuurlijk van belang is. Met een tweede schijf vol extra’s is dit de dvd waar fans op hebben gewacht.

Meezingen

~

Het absolute hoogtepunt van alle extra’s is zonder meer de ‘Rydell Sing-Along’ op de eerste schijf. Alle beroemde liedjes zijn als karaoke-versie te zien, horen, én mee te zingen. Met roze ondertitels voor de dames en blauwe voor de heren, om tijdens een gezellig avondje met wat vrienden samen hits mee te blèren als ‘Greased Lightnin’, ‘You’re the one that I want’ en ‘Summer Nights’. De liedjes zijn apart te beluisteren, maar er is ook een optie om de karaoke tijdens de film te laten meespelen, om het Grease-gevoel (want meezingen deed je tóch al) pas echt los te maken.

Het audiocommentaar is wat karig, regisseur Randal Kleiser en choreografe Patricia Birch halen oude herinneringen op, maar het lijkt er niet echt op alsof ze er veel zin in hebben. De eerste zin van Kleiser begint zelfs met een diepe zucht. De twee vertellen vooral dingen als: “Daar heb je Dingetje, hij speelde later nog mee in…”, en: “Dat deed je zo goed, maar je had ook goede dansers natuurlijk”, waarbij tussen de meeste zinnen lange stiltes vallen. Het was waarschijnlijk leuker geweest om de acteurs (John Travolta en Olivia Newton-John) te horen over hun bevindingen.

Verplichte nummers

~

De extra’s op de tweede schijf zijn voornamelijk verplichte nummers. Een interview hier, een achter-de-schermen daar. Maar de schijf bevat in totaal toch wel genoeg om je ruim een uur mee zoet te houden. Meest bijzonder zijn de ‘Deleted/Extended/Alternate Scenes’: elf scènes die het net niet hebben gehaald in de film en onlangs zijn teruggevonden in de kelders van Paramount. De scènes zijn van slechte kwaliteit en helemaal in zwart-wit, maar dat mag de pret niet drukken. Erg absurd is bijvoorbeeld ’50’s Beauty School 101′, waarin een kapper vier kapsels uit de film namaakt op zijn modellen. Dat vrijwel al de kapsels totaal niet lijken, maakt het natuurlijk grappig.

Al met al is deze dvd-uitgave van Grease, zeker voor de fans, meer dan de moeite waard, al was het maar omdat deze klassieker gewoon in de dvd-kast thuis hoort. Hoewel de extra’s niet zo bijzonder zijn als de film zelf, zullen de liedjes nog lang in je hoofd blijven rondzingen. En het fijne? Je kan ze elke dag weer meezingen. Als je wilt.