Film / Films

Eng voor kinderen

recensie: De Griezelbus

De boekenserie van De Griezelbus is een bekend begrip onder jonge kinderen. Griezelschrijver Paul van Loon schreef in 1991 het eerste deel, en inmiddels zijn er zes delen verschenen. Zo’n succes moet gevierd worden met een verfilming, zal regisseur Pieter Kuijpers (Van God Los) gedacht hebben. De eerste Griezelbusfilm is gebaseerd op de boeken van Van Loon, en moet jonge lezers naar de bioscoop lokken.

~

De elfjarige Onnaval (Serge Price) is een buitenbeentje. Op school wordt hij gepest, thuis begrijpen zijn ouders hem niet. De enige vriendin die hij heeft is Liselore (Lisa Smit), maar als ook zij hem verraadt door met rivaal Gino (Jim van der Panne) te zoenen, is de maat vol voor Onnoval. Hij schrijft een griezelverhaal waarin hij wraak neemt op zijn plaaggeesten, en levert dat in bij de duivelse en mysterieuze Ferluci, die het verhaal werkelijkheid laat worden. Maar Onnoval krijgt spijt, en moet enge wezens trotseren om een happy end aan zijn verhaal te kunnen schrijven en Ferluci te verslaan.

Blockbusters

Voor kinderen is het een drukke bioscoopmaand. Eerder al ging het vierde deel van Harry Potter in premiere, iets later dit jaar gaat The Chronicles of Narnia draaien. De Griezelbus is de enige Nederlandse productie, maar kan gemakkelijk concurreren met deze grote blockbusters, op zich een mooie prestatie voor een Nederlandse film. In tegenstelling tot de vaak zoete kinderfilms die hier gemaakt worden is De Griezelbus een spannende griezelfilm.

Efteling

~

Het is alleen de vraag waar ouders hun kinderen mee naar toe nemen. Zijn Harry en Narnia ook voor volwassenen erg leuk, de Griezelbus is voor ouders waarschijnlijk een lange zit. De schrikmomenten zijn duidelijk gericht op een jonger publiek, en de aankleding is overdreven. Graaf Vlapona (Willem Nijholt) en Zuster Ursula (Angela Schrijf) lijken te zijn weggelopen uit een slechte productie van de Efteling, zo absurd zijn ze opgemaakt.

Sfeer

De rest van de aankleding van de film is veel minder overdreven. De Griezelbus zelf, die overigens vrij weinig in de film voorkomt, ziet er uit als op de covers van de boeken. Er wordt vrij veel met mist gewerkt, om een spookachtige sfeer op te wekken. In de scènes met Ferluci is de mist zelfs lichtgroen. Het laatste deel van de film speelt zich af in en rond een klein kasteeltje, een element dat natuurlijk niet mag ontbreken in een kinderhorror. De film moet het in het algemeen meer hebben van de acteurs, dan van een echt griezelige omgeving.

Vet

De drie jonge hoofdrolspelers zijn goed gecast. Serge Price speelt een geloofwaardig buitenbeentje, al gaat hem dat beter af als hij niet praat; zijn stem klinkt als die van een zesjarige. Lisa Smit zet Liselore neer als stoer meisje, en Jim van der Panne speelt zijn vervelende rol met verve; Gino is niet om uit te staan, al was het maar om het aantal maal dat hij ‘vet’ roept. De oudere personages zijn meer karikaturen dan mensen van vlees en bloed. Zo is Meester de Vriend een typische sullige leraar met een hart van goud. Let ook nog even op een cameo van Paul van Loon als gitarist.

Voor kinderen die net te jong zijn voor de andere kerstfilms, is De Griezelbus het perfecte uitje. Het jonge publiek stoort zich niet aan dingen als een vriescel met tralies en aan een overduidelijk nep monster als ‘Paultje’. Ook alle Griezelbuslezers moeten deze film gaan zien. Alle anderen kunnen beter een zaal verder gaan zitten.

Reageer op dit artikel