Film / Films

Nurse Betty

recensie: Nurse Betty

Betty (Renée Zellweger) heeft een uitzichtloos rotleven: een simpel baantje in een wegrestaurant, en de ergste, domste en lompste echtgenoot die je je kunt voorstellen (de enorme mat die in zijn nek slingert zegt genoeg). Hij geeft niets om haar, maar Betty weet niet beter. Ze leeft slechts voor een ding: de soap A reason To Love. Te zeggen dat ze valt voor de hoofdrolspeler in die soap – dokter Ravell – is een understatement. Zodra hij op het scherm verschijnt valt de wereld om haar heen stil.

Terwijl ze ’s avonds een soapaflevering zit te kijken, wordt in de kamer ernaast haar man gescalpeerd door twee huurmoordenaars (Morgan Freeman, Chris Rock). Ze schrikt pas op als ze hem hoort gillen, en ziet nog net hoe hij sterft in een regen van kogels. De bandieten gaan er vandoor, op zoek naar de beloofde drugs, en Betty blijft in shock achter.

Door deze shock trekt ze zich terug in haar eigen wereldje. Ze beeldt zich in dat ze de ex-verloofde is van haar dokter Ravell, en dat ze hem gaat opzoeken. De lange weg naar Los Angeles – de stad waar Ravell in de soap woont – begint. In de achterbak van haar auto liggen de drugs, wat ervoor zorgt dat Freeman en Rock haar proberen op te sporen.

Wat volgt is een wonderlijke film, die het midden houdt tussen een zwarte komedie, een road-movie en… een soap. Een vreselijke gok, maar een goede, want de verschillende elementen versterken elkaar. Tot welke variant het slot behoort, is niet duidelijk. Loopt het nou goed, of slecht af? Ik hoor hier graag je mening over!

Wat de film echt goed maakt is niet zozeer het verhaal, maar de acteerprestaties. Zellweger (uit Jerry Maguire) schittert in haar meest naieve rol tot nu toe (en dat moet je ook kunnen), en het is duidelijk te zien dat Morgan Freeman zijn rol van filosofische killer voor de lol heeft aangenomen – hij geniet. Nurse Betty is geschikt voor iedereen die van soaps houdt of soaps haat!